Regata “Reka-rečni ekološki karavan” i u Smederevu


28. jul 2013. DRUŠTVO – Manifestacija “Regata reka – rečni ekološki karavan”, u organizaciji 19 opština i gradova, počeće danas i trajaće do 5. avgusta na rekama Dunavu, Tisi, Tamišu, Begeju i kanalu DTD, najavila je Turistička organizacija Stare Pazove.

Regata će imati osam stanica – Pančevo, Smederevo, Bela crkva, Olandište, Sečanj, Žitište, Novi Bečej i Titel.

Događaj je zamišljen tako da se organizuje dobra zabava na vodi i pored nje, a i da se skrene pažnja na ekološki značaj svih vodotokova u čitavoj Srbiji, da se predstave ekološki projekti, održe seminari o zaštiti životne sredine, da se okupe ekološki pokreti u sklopu regate i sprovede čišćenje vodenih površina i obala.

U Pančevu su za učesnike regate predviđena takmičenja u kuvanju gulaša, u karaokama i odbojci na pesku, u Smederevu će biti organizovano takmičenje u kuvanju riblje čorbe i u malom fudbalu, u Beloj crkvi u kuvanju pasulja, navlačenju konopca i plivanju, a u Titelu u obaranju ruku, pecanju i pečenju kobasica.

U Sečnju će se regataši nadmetati u kuvanju lovačkog kotlića, skoku u dalj i vožnji čamaca sa veslanjem, u Žitištu u kuvanju riblje čorbe, ispijanju piva i vaterpolu, u Novom Bečeju u brzom jedenju pljeskavica i basketu, a u Titelu će, pored takmičenja u kulinarstvu i regatskom triatlonu, biti održan i izbor za mis i mistera regate.

Domaćini u svim mestima kroz koje regata prolazi su pripremili i večernji muzički program.

Na regati će učestvovati plovila na motorni pogon, veslači sa kajacima i kanuima. Generalni pokrovitelji regate su Opština Stara Pazova i Ministarstvo finansija i privrede.

Organizator je Turistička organizacija opštine Stara Pazova, a suorganizatori su opštine i gradovi – Zemun, Beograd, Pančevo, Grocka, Smederevo, Kovin, Veliko Gradište, Bela Crkva, Vršac, Plandište, Alibunar, Sečanj, Žitište, Novi Bečej, Žabalj, Zrenjanin, Titel i Inđija.