Razočarani u SNS osnovali “Smederevo bez korupcije”


14. april 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Posle svojevrsnog “hladnog rata” između dve struje u smederevskom SNS, usledio je “vruć” predizborni sukob! Deo članstva ostao je veran gradonačelnici Jasni Avramović, dok su se nezadovoljni otcepili, osnovali grupu građana pod nazivom “Smederevo bez korupcije” i tako izlaze na lokalne izbore.

Novoosnovanu političku grupaciju čine članovi Srpske napredne stranke koji su nezadovoljni politikom u Smederevu, odnosno smatraju da lokalna vlast i gradonačelnica ne sprovode program i ideje za koje se zalaže Aleksandar Vučić.

– Stranka je, praktično, privatizovana. Odluke se donose bez stranačkih organa, a vrhunac besmisla je odluka da se ne održe stranački izbori za Gradski odbor – kaže jedan od osnivača GG Jovica Šešlak.

“Izvorni” naprednjaci, kako još sebe zovu, među razlozima za “otcepljenje” navode i neodrživo stanje straha u kojem su zaposleni, čak i u privatnim kompanijama…

– Politički cilj SNS je Srbija kao zemlja slobodnih ljudi, pa takvu politiku želimo da vodimo i u našem gradu – navodi prvi na listi grupe građana pod nazivom “Smederevo bez korupcije” Zoran Jokić. – Pored namere da oslobodimo straha lokalne institucije i stavimo ih u funkciju svih Smederevaca, želimo i da, pod ravnopravnim uslovima, svima omogućimo dolazak do radnog mesta, a ne da to bude privilegija pojedinaca iz vlasti i njihove rodbine, kumova, prijatelja…

Inače, raskol je – tvrde razočarani naprednjaci – počeo još pre dve godine, kada je Jasna Avramović sa svojom odborničkom grupom nazvanom “Pokret za Smederevo”, koja je pobedila na prošlim lokalnim izborima, pristupila Srpskoj naprednoj stranci. Gradski odbor SNS je raspušten, a Avramovićeva imenovana za poverenika!

Lokalni odbor SNS odgovara kako “nema vremena da se bavi motivima i razlozima zbog kojih se osnivaju političke grupacije, udruženja građana ili predizborne koalicije”.

– Svako od njih, pa i ova grupa građana, ima pravo da se kandiduje na izborima i traži podršku birača. SNS u Smederevu je jedinstvena i u njoj nema podela, jer smo one koji su pokušavali da mešetare i ostvare sitnosopstveničke interese odavno izbacili iz stranke. Među njima su i članovi pomenute grupe građana… Za takve nije bilo, nema i neće biti mesta u redovima Srpske napredne stranke – saopšteno je iz Gradskog odbora SNS koji još navodi da, iako je predizborna kampanja u toku, intenzivno radi na dovođenju investitora i otvaranju novih radnih mesta.