Raste broj novorođenih u Smederevu


23. jul 2013. DRUŠTVO – Broj novorođenih na teritoriji Smedereva, od prošle godine, beleži blagi rast.

Prvi put u poslednjih deset godina, broj beba rođenih u Smederevu u 2012. godini, beleži porast. Prošle godine je rođeno nešto više od 1.200 beba, što je za 70 „malih ljudi” više u odnosu na prethodnu godinu.

Ono što je manje važno je pol novorođenih, ali se beleži kao statistički podatak, pa je što se Smedereva tiče, broj novorođenih na strani dečaka, kojih je u proseku 51 odsto prema 49 procenata devojčica.

Samo u 2013. godini, do 19. jula, rođeno je 546 beba, što je podatak koji je potvrđuje tezu da je reč o pozitivnom trendu, koji je gotovo identičan prošlogodišnjim pokazateljima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2008. godine u Smederevu je rođeno 947 beba, dok je taj broj četiri godine kasnije, bio uvećan za oko 90 novorođenih.

Matična služba u Smederevu u prošloj godini je imala 1.570 upisa, a samo do jula 2013. godine već 711 upisa u matičnu knjigu.

Podsećamo da se u matične knjige upisuju i deca naših ljudi, rođena u inostranstvu, a u prethodnom periodu su upisivana i lica sa prostora bivših jugoslovenskih republika, koja su u međuvremenu stekla državljanstvo Republike Srbije.

Grad Smederevo ulaže napore da pospeši natalitet i poveća stopu prirodnog priraštaja.

Izvor: smederevo.org.rs