Rasim Ljajić u Smederevu


06. mart 2014. PRIVREDA – Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, u društvu gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović i načelnika Podunavskog upravnog odbora Radoslava Cokića, posetio je porodično preduzeće Bajan doo i njihovu živinarsku farmu u Mihajlovcu.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović zahvalila se ministru, kako je rekla, što je došao da podrži porodični biznis u smederevskom kraju, a i šire.

„U protekle dve godine, porodica Đorđević je započela samostalnu proizvodnju i napravila liniju za preradu živinskog mesa. Upošljava 30 ljudi, uglavnom Mihajlovčana. To je ono što želimo. Da se ovakva proizvodnja razvija što više u našim seoskim zajednicama, a da poljoprivreda bude ono što će da obeleži privredni razvoj Smedereva u narednom periodu. Za to imamo punu podršku Vlade, svih ministarstava i prvog potpredsednika”, rekla je gradonačelnica, čestitajući mladim domaćinima na postignutim rezultatima i poželela im da prošire kapacitete i zaposle što više meštana ovog sela.

Ministar Ljajić je istakao da će buduća Vlada pomoći sve one koji pokreću vlastiti biznis, posebno porodične firme, jer „ne možemo smanjiti nezaposlenost ukoliko ne pomognemo taj preduzetnički duh, razvijamo ga i afirmišemo”.

„Naši domaćini su uspeli i bez pomoći države da izgrade ovu farmu sa prerađivačkim kapacitetima. Zato smo danas ovde, da istaknemo primer koji smo videli danas u Mihajlovcu. Mi moramo kao država pomoći da nastave sa proizvodnjom od 5 tona dnevno, koji mogu značajno da se uvećaju”, rekao je Ljajić.

On je naglasio da Srbija godišnje proizvodi 98 hiljada tona živinskog mesa, a da je za domaće tržište potrebno 170 hiljada tona.

„Mi to možemo da proizvedemo, ukoliko iskoristimo postojeće kapacitete i ukoliko pomognemo ovakve privrednike i ovakve proizvođače. Ako se svi kunemo da nam je poljoprivreda strateška privredna grana, moramo pre toga raditi na revitalizaciji sela, dovesti adekvatnu infrastrukturu do svakog, makar i udaljenog sela u Srbiji i učiniti sve da podsticajima pomognemo onima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom”, istakao je Ljajić.

On je posebno izdvojio proizvodnju mesa i podsetio da danas u Srbiji, u okviru poljoprivredne proizvodnje, biljna proizvodnja učestvuje sa 65 posto, a proizvodnja mesa sa 35 odsto.

„Moramo taj odnos značajno da promenimo, kao što je u Evropskoj uniji i zato smo danas ovde da podržimo ove ljude, da istaknemo primere dobre prakse koji postoje i da kažemo da Srbija može značajno više da proizvodi, prerađuje i izvozi mnogo više nego danas”, kazao je ministar.

On je istakao da je Srbija prošle godine izvezla 2,1 milijarde evra poljoprivrednih proizvoda i hrane i dodao da sa malim ulaganjima i većim entuzijazmom možemo da izvezemo hrane i do 5 milijardi evra godišnje, jer su kapaciteti svakako veći.

Ministar Ljajić je prethodno obišao renoviranu seosku ambulantu u Osipaonici, gde će biti uposleni lekari sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: smederevo.org.rs