Rafinerija posle tri godine sporenja


15. mart. 2012. PRIVREDA – “Komiko oil” najavljuje plaćanje zakupnine za izgradnju rafinerije u kratkom roku po potpisivanju ugovora. Rok za završetak izgradnje jeste 36 meseci od dobijanja građevinske dozvole. Investicija je vredna 250 miliona dolara.

Holandsko-američki konzorcuijum “Komiko oil” čekao je tri godine da bi na 99 godina zakupio zemljište za gradnju rafinerije u Smederevu. Za zakup treba dati 652 miliona dinara u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora. Konzorcuijum najavljuje plaćanje zakupnine u kratkom roku.

Sedište “Komiko oila” seli se iz Beograda u Smederevo. Ipak, zemljište u industrijskoj zoni moći će da koristi tek po plaćanju zakupnine.

Investitor se obavezao i da pošumi najmanje 20 odsto zemljišta zakupljenog za rafineriju.

“Našu kompaniju čeka veliki posao u prikupljanju obimne dokumentacije koja je neophodna za dobijanje svih građevinskih dozvola da bi građevinski radovi krenuli dalje”, kaže Nikola Milić iz “Komiko oila”.

Čim dobiju dozvole, počinje da teče rok od 36 meseci za završetak gradnje. Investicija je vredna 250 miliona dolara, a predviđeno je još 10 miliona dolara ulaganja u ekologiju i infrastrukturu.

Direktor Investicione firme “Citadel” Milutin Nikolić kaže da gradnja jedne takve rafinerije podrazumeva izgradnju infrastrukture koja je vrlo pogodna za trgovinu i uvoz derivata.

“S obzirom na uslove koje naša zemlja stavlja za uvoz derivata, u najmanju ruku ćemo dobiti još jednog konkurenta u prodaji derivata”, kaže Nikolić.

Planirani kapacitet rafinerije je 100.000 barela nafte mesečno. U “Komiku oilu” kažu da će derivate uglavnom izvoziti.

Izvor: RTS