Rafinerija na papiru ili Smederevu?


18. januar 2012. DRUŠTVO – Skupština Smedereva, posle trogodišnje svađe i polemike, danas bi trebalo da odluči o izgradnji rafinerije. Komiko oil spreman da investira 250 miliona dolara.

Smederevska rafinerija i dalje je samo milionska investicija od papira.

Posle trogodišnjih pregovora sa investitorom, optužbi opozicije na kršenje zakonitosti i argumenata zagovornika naftnih postrojenja, politička presuda gradske Skupštine se očekuje u sredu.

U decembru 2009. godine grad je raspisao oglas nudeći plac za rafineriju na koji se javio jedino Komiko oil.

Stručna komisija je posle šesnaest meseci procenila da ponudu ne treba prihvatiti jer ne odgovara uslovima konkursa zbog dinamike plaćanja zakupa. Gradonačelnik je, uprkos tome, doneo rešenje o davanju zemljišta u zakup, ali ugovor sada mora da odobri Skupština.

“Zavisimo od železare i kretanja na svetskom tržištu čelika, a rafinerija može da stabilizuje poslovanje u krizi i poveća standard građana. Zakupom će u budžet ući 652 miliona dinara, uposliće se 542 radnika i pokrenuti investicije. Ovo je najveći projekat u poslednjih 30 godina u našem gradu”, smatra gradonačelnik Predrag Umičević koji je ovoj investiciji poklonio gotovo čitav mandat.

Milionske sume nisu pokolebale opoziciju koja upozorava na kršenje zakonitosti. DSS, građanska opcija „Za bolje Smederevo“ i SRS tvrde da je odlukom komisije da odbije ponudu „Komiko ojla“ postupak morao da se završi i da je rešenje o izdavanju lokacije nezakonito.

Iako je Vlada zaključkom označila investiciju „značajnom za državu“, opozicija tvrdi da srpski zakoni kažu drugačije i da je reč o političkoj „gimnastici“.

“Zakon o energetici predviđa da se energetska dozvola može izdati samo za objekte predviđene Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine što smederevska rafinerija nije. Srbiji ne treba rafinerija, ali nekome u DS treba”, kaže Saša Radosavljević, šef odborničke grupe DSS i upozorava na mogućnost za krivičnu odgovornost zbog ove odluke.

U „Pokretu za Smederevo“ zamenika gradonačelnika Jasne Avramović kažu da jesu za investicije, ali ne po svaku cenu. SPS je posle diskretne udaljenosti prinuđen da iznese svoj stav koji se lomi. Upravo zbog kolebanja socijalista, Skupština je prekinuta i nastavlja se u sredu. Osim SPS, ulogu političkih džokera imaće, izgleda, nekolicina odbornika od čijeg ubeđenja zavisi hoće li predlog teksta ugovora o zakupu zemljišta za rafineriju dobiti saglasnost većine.

Izvor: Novosti