Rafinerija još čeka grinfild investiciju


10. januar 2013. PRIVREDA – Milijardu dolara, 500 radnih mesta, najveća grinfild investicija na Balkanu… Sve to pune tri godine čami pred vratima Smedereva. Rafinerija je i dalje je investicija od papira, koja ne može da nahrani gladne Smederevce, posebno sada kad su Amerikanci preko noći digli sidro i napustili železaru. Pritom, građani su u dilemi da li je ova američka investicija politička parola, stvarni interes grada ili nekolicine ljudi.

Projekat začet krajem 2009. pune tri godine kasnije neizvesniji je nego na početku. Posle političkog boja na lokalnom polju, valjalo je pribaviti zemljište koje Smederevo nije imalo u posedu, uraditi plan područja posebne namene, sprovesti tender i referendum…

Više od dve godine i pola mandata, prošla vlast potrošila je na ovu investiciju. Tražila se ocena ustavnosti sudskih odluka, obarali su se tekstovi o izdavanju zemljišta, jer je tražena cena bila manja od tržišne, potpisivali aneksi ugovora u vreme trajanja tendera. Smederevce su zbunjivali oprečni stavovi.

Iako je Vlada zaključkom označila investiciju “značajnom za državu”, opozicija je tvrdila da zakoni kažu drugačije i da je reč o političkoj “gimnastici”.

– Bivši gradonačelnik je govorio “o rafineriji kao državnom projektu”, a da predsednik Vlade i predsednik države nikada nisu pomenilu ovu temu – podseća Saša Radosavljević, lider lokalne opozicione DSS.

Bivši ministar energetike Petar Škundrić, je govorio da “rafinerija u Smederevu nema osnova da bude izgrađena jer u Srbiji postoje viškovi ovih kapaciteta”. Rafinerije nema ni u strategiji razvoja energetike RS. Škundrić je izjavio da je “skeptičan da rafinerija može da se sagradi sa 250 miliona dolara, pogotovo ako se zna da je samo za modernizaciju NIS, potrebno blizu 500 miliona evra”. Smederevce i dalje buni kako jedna tako moćna kompanija drži zarobljen kapital toliko vremena.

– “Komiko oil” je preduzeće sa dvoje zaposlenih i godišnjim prometom od 130.000 dinara. Na sajtu “Bejzik ekvipmenta”, jednog od osnivača “Komiko oversiza” u listi referenci predstavljeni su poslovi izmeštanja postojećih rafinerijskih postrojenja na druge lokacije, ali nijedna izgrađena nova rafinerija – navodi Radosavljević.

Sve je ostalo na prozivkama, a lokalna samouprava nije ponudila saznanja o ozbiljnosti investitora. Odlaskom “Ju-Es stila” početkom godine gradu je zapretila ekonomska smrt. Možda je to doneklo umirilo politikanstvo i sumnjičavost, te su se grad i “Komiko” sporazumeli.

Kraj godine doneo je kakvo takvo pomirenje. “Komiko” i Grad su se našli na zajedničkoj “koti” kada je investitor pristao da plati zakup, a grad odustao od tužbe, ali se umešala – zatezna kamata. Gradska administracija izračunala je da će polugodišnje kašnjenje zbog neplaćanja zakupa koštati oko 60 miliona dinara, a “Komiko” je “džentlmenski” ponudio 30 miliona.

Najveća grinfild investicija na Balkanu, kako je svojevremeno nazvana, ima rok izgradnje tri godine, a samo pregovori ušli su u četvrtu godinu. Od ekonomske bajke sve više liči na ekonomsku lakrdiju. Poslednju šansu dala je Skupština grada, a rok za nju ističe 4. februara. Ako se “Komiko” ogluši o sudsko poravnanje i ne plati zakup u roku, ugovor će sutradan biti poništen.

Ponuda “Komika” – 250 miliona dolara u postrojenja, 250.000 dolara donacija, vrtić za decu ometenu u razvoju, 500 radnih mesta, 2.000 radnika zaposlenih u izgradnji, još nema epilog.

Izvor: Večernje novosti