Rafinerija čeka novu vlast


15. avgust 2011. DRUŠTVO- Posle trogodišnje sage o naftnim postrojenjima, odluka o rafineriji najverovatnije neće biti doneta ni do kraja 2011.

Dve godine od kako je gradski parlament odlučio da izda zemljište, sklapanje ugovora je neizvesno, odnosno čeka se izrada elaborata koji, opet, mora da dobije saglasnot države.

S obzirom na to da su za proceduru donošenja odluke potrebne tri skupštinske sednice, mnogi smatraju da će o škakljivom projektu konačnu reč ipak dati neka buduća gradska vlast.

U Smederevu, međutim, dva meseca piše elaborat o opravdanosti izdavanja 113 hektara u Industrijskoj zoni, po ceni nižoj od tržišne – uprkos stavu komisije da ponuda “Komiko ojla”, jedina pristigla na konkurs, ne odgovara skupštinskoj odluci i uslovima oglasa.

Odlukom da se radi elaborat, izbegnuto je ponavljanje konkursa i on bi trebalo da bude završen do početka septembra. Iako će, sudeći po nekim nezvaničnim najavama, rok najverovatnije biti probijen, procedura nalaže da akt najpre ide na javni uvid, a potom u vladu Srbije – po saglasnost!

Odluku o prihvatanju ili neprihvatanju ponude za zakup zemlje na kojoj bi trebalo da “nikne” rafinerija, prema skupštinskoj odluci, treba da donese gradonačelnik – na osnovu stava Komisije za izdavanje zemlje u zakup. Zbog neusaglašenosti oglasa i ponude investitora, odluku će, međutim, doneti Skupština.

“Ovde je reč o formalno-pravnom modeliranju skupštinske odluke, koju samo ona i može da promeni, a ne gradonačelnik”, objašnjava prvi čovek Smedereva, Predrag Umičević, potvrđujući proceduru koja nalaže tri zasedanja.

Dakle, jedna od najvažnijih gradskih odluka donosila bi se u jeku preidzborne kampanje, što nikome ne ide u prilog.