Radnici “Želvoza” u protestnoj šetnji


Štrajkački odbor smederevskog “Želvoza” najavio je za danas protestnu šetnju gradskim ulicama, u pokušaju da skrene pažnju javnosti na veoma tešku situaciju u fabrici koja zapošljava 1.450 radnika.

Predstavnici dva reprezentativna, od ukupno četiri sindikata u fabrici, u sredu su napustili pregovore s predstavnikom većinskog vlasnika Kornelom Negrecom i počeli potpisivanje inicijative za raskid kupoprodajnog ugovora.

Predsednik Samostalnog sindikata u “Želvozu” Slavoljub Trifunović izjavio je da su radnici napustili sastanak jer su hteli da pričaju na temu štrajkačkih zahteva, dok je Negrec želeo razgovor o proizvodnim problemima i finansijskoj situaciji.

“Takođe je pozvao i predstavnike druga dva sindikata koji nisu u štrajku, i to u trenutku kada fabrika ne radi. Nemamo vremena za priče”, rekao je Trifunović. On je dodao da “fabrika faktički ne funkcioniše, pošto su u štrajku varioci, strugari, i ostali proizvodni radnici”. “Radnici su počeli da potpisuju inicijativu za raskid kupoprodajnog ugovora, u slučaju da kupac ne ispuni obaveze po osnovu kupoprodajnog ugovora”, kazao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, potpisivanje će trajati do 24. marta, koji je kao dopunski rok postavila Agencija za privatizaciju za izvršenje kupoprodajnih obaveza.

Trifunović je najavio okupljanje nezadovoljnih radnika ispred glavne kapije, kada će biti nastavljeno potpisivanje inicijative, a za po podne je planirana protestna šetnja. Štrajk je počeo 28. februara, a najvažniji zahtevi se odnose na isplatu zarada od novembra prošle godine i povezivanje radnog staža od 2005. do 2009. godine.

Agencija za privatizaciju potpisala je krajem 2007. godine ugovor o prodaji smederevskog “Želvoza” rumunskom konzorcijumu Grampet i Remar za 1,15 miliona evra.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest