Radnici “Želvoza” traže raskid ugovora


Pet sindikata u smederevskom Želvozu, obavestili su juče državne organe Srbije da kupac tog preduzeća nije ispunio ugovorne obaveze zbog čega zahtevaju raskid kupoprodajnog ugovora.

“Kupac Želvoza, rumunski konzorcijum Remar-Grampet nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora ni posle konačnog roka od 31. marta”, saopštili su sindikati u otvorenom pismu premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru ekonomije Nebojši Ćiriću i direktoru Agencije i direktoru Agencije za privatizaciju Vladislavu Cvetkoviću.

Predstavnici nezadovoljnih radnika su od Agencije za privatizaciju zahtevali “da ne bude saučesnik još jednoj neuspeloj privatizaciji već da radi svoj posao u skladu sa zakonom”.

“Krivicom kupca fabrika je u stanju neproglašenog stečaja, a radnici bez isplaćenih zarada. Zahtevamo od Vlade Srbije da u najhitnijem roku spase fabriku sa 1.450 radnika, najvećeg remontera u Srbiji, utvrdi preuzeto stanje i preduzme sve potrebne aktivnost radi daljeg poslovanja fabrike”, dodaje se u pismu.

Sindikati zahtevaju odgovor najkasnije do 5. aprila i poručuju da će u protivnom biti prinuđeni da posegnu za svim pravnim sredstvima kao i da nezadovoljstvo iskažu protestima u Beogradu.

Reprezentativni sindikati u Želvozu pozvani su u ponedeljak kod državnog sekretara u Ministarstvu finansija Dušana Nikezića, kako bi razmotrili mogućnosti povezivanja radnog staža, što je jedan od štrajkačkih zahteva.

Današnje pismo su potpisali predsednici Samostalnog sindikata, ASNS-a, Sindikalno radničkog pokreta, sindikata Nezavisnost i Železničar.

Nezadovoljni ponudom

Većinski vlasnik je štrajkačima u četvrtak ponudio Sporazum i dinamiku isplate zaostalih zarada, novembarske do 8. aprila, decembarske posle 15 radnih dana i polovinu januarske takođe posle 15 radnih dana.

Dugovanja po Socijalnom programu i ostala dugovanja, kupac je ponudio do kraja godine, počevši od juna, po 15 odsto duga uz svaku isplatu zarada.

Štrajkači nisu prihvatili ovu ponudu, naročito nezadovoljni tačkom Sporazuma u kojoj se precizira da ponuda “važi za zaposlene koji danas počnu sa poslom, kao i za one koji nisu prekidali redovne radne aktivnosti”.