Radnici Želvoza štrajkuju glađu


22. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su da je deo nezadovoljnih radnika smederevskog Želvoza započeo štrajk glađu.

Kako se navodi, predsednik sindikata “Sloga” u Želvozu Miki Nojić rekao je da su ti radnici stupili u najekstremniji oblik protesta i istakao da će odgovornost u slučaju pogoršanja zdravlja štrajkača snositi isključivo Vlada Srbije.

On je dodao da je grupa radnika Želvoza, koji protestuju poslednjih osam dana, započela štrajk glađu jer se ni nakon blokade zgrade Opštine i delova Smedereva niko od nadležnih nije oglasio, niti išta učinio da se petočlana delegacija sindikata sa direktorom Želvoza primi na razgovor.

Podseća se da je, nakon blokade i zauzimanja skupštinske sale Opštine Smederevo, iz Ministarstva privrede trebalo da im se obrati državni sekretar Radojko Srbljanović, koji od toga odustao.

Istovremeno je radnicima Želvoza dopisom poručeno da je odgovornost za nerešavanje njihovih problema isključivo na poslovodstvu fabrike koje nije ispunilo zahteve tog ministarstva.

Oko 400 nezadovoljnih radnika Želvoza provalilo je 15. januara u gradsku skupštinu, tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su tokom protesta u martu 2012. spavali u skupštinskoj sali, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio rumunski konzorcijum Grampet i Remar koji je napustio fabriku krajem marta te godine.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 800, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a trenutno protestuje do 300 ljudi.