Radnici “Želvoza” protestovali ispred Vlade


Oko 500 nezadovoljnih radnika smederevske Fabrike železničkih vozila “Želvoz” protestovalo je ispred Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije tražeći raskid kupoprodajnog ugovora sa rumunskim konzorcijumom “Remar” i “Grampet”, zbog nepoštovanja zakona i obaveza prema zaposlenima.

Predsednik Štrajkačkog odbora Dragan Milijašević je rekao da će radnici “Želvoza” nastaviti sa protestima u Smederevu sve dok se ne poništi neuspešna privatizacija tog preduzeća.

Radnici su ispred Agencije za privatizaciju protestovali od 11 do 14 časova i zatim do 15.30 časova ispred zgrade Vlade.

Agencija za privatizaciju potpisala je krajem 2007. godine ugovor o prodaji smederevskog “Želvoza” rumunskom konzorcijumu “Grampet” i “Remar” za 1,15 miliona evra.

Matijašević je kazao da rumunski konzorcijum ne izmiruje obaveze prema 1.452 radnika, da radnici nisu dobili novembarsku i decembarsku platu i da im je isplaćeno samo pola januarske plate od ove godine.

Nezadovoljni stanjem u fabrici, ASNS i Samostalni sindikat u “Želvozu” organizovali su generalni štrajk 28. februara. U međuvremenu je generalni direktor Slobodan Ristić podneo ostavku iz “ličnih razloga”.