Radnici „Želvoza“ okončali protest


06. mart 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Država je juče popodne na račun “Želvoza”, najstarije smederevske fabrike, koja remontuje šinska vozila uplatila novac za otpremnine, a radnici predvođeni sindikatima napustili su zgradu Opštine Smederevo, koju su prekjuče ponovo zaposeli.

Predstavnike sindikata o tome je obavestio generalni direktor fabrike Zoran Jokić i pozvao radnike koji su se prijavili za socijalni program da dođu u fabriku da se razduže, nakon čega će novac da im bude uplaćen na lične tekuće račune.

Od ukupno 870 radnika, 350 njih ostaće u fabrici i nastaviće da radi, dok će preostali, u zavisnosti od godina staža dobiti novac u vrednosti 300 evra po godini staža, dok će onima do 20 godina biti isplaćeno po 10 prosečnih zarada u Republici, navedeno je u saopštenju sindikata “Sloga-Želvoz”.

– Zadovoljni smo postugnutim, jer će veći deo radnika nakon višemesečnih protesta i štrajkova dobiti otpremnine u skladu sa ranije dogovorenim socijalnim programom – ocenio je Miki Nojić, predsednik fabričkog sindikata “Sloga”.

Za one koji su ostali u fabrici sledi dalja borba za očuvanje radnih mesta, ali i nastavak isplate zaostalih zarada, dodao je Nojić.

– Do sada smo dobili dve minamalne zarade nakon razgovora sa ministrom Mirovićem, a očekujemo i treću koja nam je obećana do 13. marta – rekao je on.

Radnici “Želvoza” su od 15. januara bili u stalnom protestu, tokom kojeg su zaposeli gradsku skupštinu, blokirali saobraćajnice, bili u štrajku glađu zahtevajući pokretanje socijalnog programa, isplatu zaostalih zarada i otpremnina.