Radnici Želvoza odbili sastanak


28. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Beta, Tanjug – Radnici smederevskog Želvoza i sindikati odbili su održavanje sastanka sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Radojkom Srbljanovićem.

Oni zahtevaju da Srbljanović lično dođe u Smederevo i obrati se svim radnicima, saopšteno je iz Udruženog sindikata Srbije Sloga.

Kako se navodi, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, pozvala je danas sindikate radnika smederevskog Želvoza da prekinu sa štrajkom i blokadom grada i poručila im da je obezbedila sastanak u Ministarstvu privrede.

Njih bi, kako je rekla, a navodi se u saopštenju, danas u 15 časova trebalo da primi državni sekretar Radojko Srbljanović, rekao je predsednik sindikata Sloga u tom preduzeću Miki Nojić, navodi se u saopštenju.

Nojić je dodao da su sindikati sa radnicima održali kratak sastanak na kome su odlučili da se petočlana delegacija sindikata ne odazove sastanku zahtevajući da državni sekretar lično dođe u Smederevo i da im se obrati pred svim radnicima.

“Posle 14 dana čekanja da nas neko primi odlučili smo da nastavimo sa protestima sve dok se neko od zvaničnika ne pojavi u Smederevu i kaže šta će to konkretno učiniti za radnike Želvoza”, kaže Nojić.

On je dodao da radnici “ne žele da se u danu kada Vlada postaje tehnička, radnici vrate sa sastanka iz Beograda sa šturim obrazloženjima i obećanjima iz ministarstva da će se nešto učiniti u budućnosti”.

“Naši životi, za razliku od njihovih – ne mogu da čekaju”, kazao je Nojić.

Radnici smederevskog Želvoza štrajkuju već 14. dan zbog neisplaćenih zaostalih zarada, otpremnina i overe zdravstvenih knjižica.

Oni su danas blokirali prugu Radinac-Smederevo, na putnom prelazu “Lipe”, saopštile su Železnice Srbije.

Zbog blokade je u prekidu železnički saobraćaj na toj deonici pruge Mala Krsna – Smederevo.

“Pruga je blokirana u okviru socijalnih protesta radnika smederevskog preduzeća i protest nema veze sa železnicom”, navedeno je u saopštenju Železnica.

Radnici Želvoza su danas blokirali i tranzitni put kod sela Lipe, čime je saobraćaj za kamione koji se kreću iz pravca Vojvodine ka Srbiji i obrnuto potpuno obustavljen.