Radnici Želvoza krenuli na sastanak sa Mirovićem


31. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Predstavnici sindikata radnika Želvoza, koji protestuju od 15. januara, poslovodstva te fabrike i gradonačelnica Smedereva krenuli su jutros u Beograd na sastanak koordonatorom Ministarstva privrede, ministrom Igorom Mirovićem.

Delegacija koja putuje na sastanak sa ministrom podržana sa oko 300 radnika imala je zborno mesto ispred Centra za kulturu u kojoj se danas održava sednica gradske Skupštine.

Sednica Skupštine premeštena je privremeno u Centar za kulturu jer su radnici 15. januara zaposeli gradsku skupštinu i veliku salu kojoj su se sastajali i iz koje se kretali na blokade i protestne šetnje.

Nezadovoljni radnici Želvoza 15. januara provalili su u gradsku skupštinu tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su tokom protesta u martu 2012. spavali u skupštinskoj sali kao i na ovogodišnjim protestima, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio konzorcijum Grampet i Remar koji je napustio fabriku krajem marta te godine.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije.

U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 869, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a tokom protesta od 15. januara broj nezadovoljnih nije prelazio 300 ljudi.