Radnici Želvoza danas očekuju uplatu drugog minimalca


13. februar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Radnici Želvoza očekuju da im se tokom dana uplati drugi minimalac, što je dogovoreno na sastanku radnika sa gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović i vršiocem dužnosti ministra privede Igorom Mirovićem.

Sastanak je održan juče, a radnicima je, kako saopštava sindikata Želvoz-Sloga, obećano da će im danas biti uplaćen drugi minimalac koji je, prema ranijem dogovoru, trebalo da im bude isplaćen do 10.februara. Na jučerašnjem sastanku, dodaje se dalje, dogovoreno je da im se do 13. marta uplati još jedan minimalac.

U razgovoru s ministrom Mirovićem, takođe je postignut dogovor da se od petka, 14. februara, intenzivira dijalog u cilju potpisivanja memoranduma kojim će se jasno utvrditi budući mehanizmi, kojima će država pomoći radnicima Želvoza u rešavanju svih njihovih dosadašnjih problema, navodi se u saopštenju.

Predstavnici sindikata kažu da su predložili radnicima da prekinu blokadu tranzitnog puta i da se svi vrate u prostorije opštine Smederevo gde bi sačekali uplatu današnjeg minimalca i početak konkretnog rada na potpisivanju memorandma.

Pored sindikalaca i gradonačelnice Smedereva, sastanku je prisustvovao i jedan predstavnik Italijanske kompanije “Cimolai”, zainteresovane za ulaganje u jedan pogon Fabrike Želvoz.

Radnici Želvoza su 15. januara počeli protest, tako što su zaposeli prostorije Opštine Smederevo, tažeći pokretanje socijalnog programa, isplatu šest zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina za radnike koji napuštaju fabriku.

Do pre nekoliko dana štrajkači iz Želvoza su svakodnevno blokirali železnicki i drumski saobraćaj u blizini Železare Smederevo.