Radnici Želvoza čekaju odgovor


12. mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Radnici smederevskog Želvoza koji su pre sedam dana ušli u salu gradske uprave informaciju o “uslovima, terminima i dinamici isplate otpremnina”.

Oni su tražili da gradonačelnik na današnjoj sednici gradske skupštine saopšti te podatke.

Protestni odbor radnika uputio je jutros zahtev predsedniku Skupštine grada Smedereva da gradonačelnik Predrag Umičević prenese informaciju o preduzetim koracima na osnovu Zaključka skupštine od 7. marta.

“Skupština grada Smedereva je na svojoj 38. sednici 7. marta 2012.godine, donela Zaključak u cilju rešavanja problematike isplata otpremnina u FŽV ‘Želvoz’ ad Smederevo u restrukturiranju. Neophodno je da na vašem današnjem zasedanju gradonačelnik grada Smedereva da informaciju o tome da li su i koji koraci preduzeti po tački 3. napred navedenog Zaključka. Naime, da budemo precizniji, da li su utvrđeni uslovi, termini i dinamika isplate otpremnina zaposlenima u FŽV ‘Želvoz’ ad Smederevo u restruktuiranju”, navodi se u zahtevu radnika u protestu.

Skupština grada Smedereva, u nastavku sednice, trebalo bi danas da raspravlja o izveštaju o radu i korišćenju sredstava Fonda za razvoj poljoprivrede za prošlu godinu, zatim o planovima i programima rada ustanova, organizacija i fondova čiji je osnivač grad Smederevo.

Teme koje zavređuju posebnu pažnju smederevske javnosti, poput strateškog partnera za prikupljanje i odlaganje komunalnog otpada i rafinerije, naći će se pred odbornicima u nastavku zasedanja.

Sve vreme zasedanja lokalnog parlamenta, u susednoj sali gradske uprave nalaze se radnici Želvoza koji ne odustaju od zahteva da im se isplati obećana otpremnina.

“Zahtevi su ostali nepromenjeni. Dok nam ne budu isplaćene otpremnine i povezan radni staž, mi ne izlazimo odavde. Više puta smo bili prevareni i više nikome ne verujemo. Kad ‘legnu’ uplate, tog trenutka prekidamo protest”, izjavio je jutros agenciji Tanjug predstavnik radnika Zzelvoza u protestu, Dejan Živković.

Oko stotinu nezadovoljnih radnika Želvoza ušlo je u utorak pre podne u salu Skupštine grada Smedereva, rešeni da ostanu u zgradi dok im ne budu ispunjeni zahtevi.