Rade Savić svetski i evropski šampion u banch press-u


19. septembar 2012. SPORT – Svetski i evropski šampion u banch press-u, srpski sportista Rade Savić (28), odbranio je titulu i postavio novi rekord, podigavši 275 kilograma na Svetskom prvenstvu u Bardejovu, u Slovačkoj.

Savić je popravio svoj lični rekord u ovom izuzetno napornom sportu za 5 kilograma, koji je bio i svetski, u kategoriji banch press preko 140 kilograma bez opreme i postavio novi zvanični rekord na planeti, sa 275 kilograma. Drugi je Litvanac Murnikes sa 270, a treći Španac Gonzales sa podignutih 240 kilograma.

Rade Savić je dvostruki svetski rekorder i dvostruki evropski šampion u banch press-u, jednoj od disciplina powerlifting-a. Obaranjem dva svetska rekorda u maju u Sloveniji, proglašen je apsolutnim pobednikom poslednjeg Evropskog prvenstva.

Klasično dizanje tegova je olimpijski sport, dok powerlifting to još uvek nije, naveo je Savić i izrazio očekivanje da će to uskoro postati, kako bi svoju sjajnu karijeru krunisao olimpijskom medaljom.

Radetovi sportski počeci vezuju se za atletiku. Ovaj sport je trenirao od svoje devete do šesnaeste godine, i to vrlo uspešno, osvojivši više od 30 priznanja. Oprobao se i kao desno krilo u mlađim selekcijama FK Takovo, ali je, ipak, odlučio da svoju sportsku karijeru gradi u powerlifting-u, sportu snage. Izabrao je disciplinu banch press..

Kao dečak od 16 godina otišao je u teretanu, legao na banch klupu i podigao teret od 145 kg, iznenadivši sve prisutne. Za trenere i celokupno Radetovo okruženje je to bilo neshvatljivo i do tada nezabeleženo. U svojoj 17. godini je već postao prvak Srbije u benč pres-u podigavši, na takmičenju u Vršcu, teret od 230 kg i oborivši državni juniorski rekord.

Do danas je apsolutni državni prvak i rekorder bio sedam puta. Osvojio je više od 50 medalja i pehara. Na poslednjem seniorskom prvenstvu Srbije u powerlifting-u, u Knjaževcu, podigao je 340 kg i time postavio novi državni seniorski rekord, ostavivši iza sebe drugoplasiranog koji je podigao 250, kao i trećeplasiranog sa podignutim teretom od 200 kg.

U novembru 2011. godine Rade Savić je na Svetskom prvenstvu GPC Federacije osvojio dve zlatne medalje i zvanično postao najjači čovek na planeti. Dvostruko najjači. U Raw banch press-u, u kategoriji preko 140 kg, postao je svetski rekorder i apsolutni pobednik.

Nakon ove titule i svetskog rekorda u disciplini banch press bez opreme, Rade trijumfuje i postaje svetski šampion i apsolutni pobednik i u disciplini banch press sa opremom do 140 kg. U ovoj disciplini je, takođe, podigao težinu od 340 kg. Drugoplasirani je podigao 15 kg manje, a trećeplasirani se zadržao na težini od 310 kg.

Sa svojih 190 cm i 140 kg, na treninzima, bez ikakvih problema, podiže teret od 360 kg. Rade je i ove godine dokazao dominaciju u svojoj kategoriji i osvojio zlatnu medalju na evropskom prvenstvu, oborivši sopstveni svetski rekord podigavši čak 370kg.

Srpski reprezentativac iz Smedereva nastupio je prvog dana na Svetskom prvenstvu, koje je počelo u ponedeljak i trajaće do 22. septembra u Bardejovu, u Slovačkoj, na kojem učestvuju 523 takmičara iz 25 zemalja.

Savić je rođen u Gornjem Milanovcu, ali je već tri godine Smederevac. Izražava zahvalnost svima koji su pomogli da ostvari najnoviji rezultat – Gradu Smederevu, NIS-u, DU Integralu, firma Senator iz Makedonije, a najviše svojoj devojci Jeleni.

Izvor: smederevo.org.rs