Psi lutalice nas koštaju 13,5 miliona dinara


04. januar 2012. – DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Za ujede i povrede nanesene deci isplaćuje se 50.000, a odraslima 30.000 dinara.

Gradska kasa u Smederevu je prošle godine zbog ujeda pasa lutalica ostala kraća za oko 13,5 miliona dinara, što je oko 8,5 miliona dinara više nego 2010.

Problem napuštenih životinja trebalo bi da bude rešen izgradnjom prihvatilišta, za koje je obezbeđeno 22,5 miliona dinara.

Zbog štete koju su naneli psi lutalice u prvih deset meseci 2011. godine lokalna samouprava je građanima isplatila oko 11 miliona dinara. U novembru i decembru cifra je povećana za nešto više od dva miliona dinara.

Ne računajući oštećenu stoku, uglavnom živinu, u poslednja dva meseca minule godine ukupna šteta je 13.376.278 dinara, podaci su iz službene evidencije Gradskog javnog pravobranilaštva Smederevo.

Tokom 2010. godine podneto je tri puta više zahteva radi naknade štete od ujeda pasa lutalica nego 2009. godine, a iz gradske kase je isplaćeno tri miliona dinara više nego godinu ranije, ukupno oko pet miliona dinara.

Gradski javni paravobranilac Milena Nisev rekla je da se većina zahteva rešava vansudskim poravnanjem i da se za ujede i povrede nanesene deci isplaćuje 50.000 i odraslima 30.000 dinara. Zahtevi za ovu vrstu naknade štete podnose se Gradskom javnom pravobranilaštvu sa propratnom dokumentacijom koja podrazumeva medicinski izveštaj o povredi lica i druga dokumenta u vezi sa događajem.

Grad Smederevo planira da prevaziđe ovaj problem izgradnjom prihvatilišta za napuštene životinje.

“Uspeli smo da obezbedimo 22,5 miliona dinara sa republičkog nivoa za izgradnju prihvatilišta”, izjavio je član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine Ivan Stevanović.

To će, prema njegovim rečima, biti zaokruživanje projekta koji obuhvata izradu programa rešavanja problema napuštenih životinja, odluke o domaćim životinjama, glavnog projekta novog objekta do nivoa građevinske dozvole.

Stevanović smatra da će ova sredstva biti dovoljna da, sa jednom razvijenom zoohigijenskom službom i u saradnji sa JKP Zelenilo, u čijoj je nadležnosti, konačno bude rešen hroničan problem grada Smedereva.

“Očekujemo da će prihvatilište biti regionalnog karaktera, jer će imati tip jednosmernog protoka životinja i nadam se da ćemo u roku od godinu dana da smanjimo broj lutalica koji nisu kontrolisani”, kazao je Stevanović.

On insistira na primerenom rešavanju problema ogromnog broja pasa lutalica – hvatanje životinja sa humanim pristupom, lečenje, sterilisanje, čipovanje i udomljavanje ili vraćanje na ulicu sa nadzorom. “Prihvatilište će biti usklađeno sa razvijenom evropskom praksom rešavanja tih pitanja, kao i sa pozitivnim propisima naše zemlje – novim Zakonom o dobrobiti životinja i Zakonom o veterinarstvu”, istakao je Stevanović.

Na dnevnom redu Skupštine grada Smedereva, čiji je nastavak zakazan za 16. januar, naći će se i Odluka o uslovima, držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja.