Prvak na pokvarenoj harmonici


03. mart 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Mihajlo Živojinović je učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole u Smederevu i izuzetan talenat. Nedavno je pobedio na Međunarodnom takmičenju harmonikaša u Novom Kneževcu.

Nažalost, nije nastupio i na koncertu pobednika: još u takmičarskom delu izdala ga je stara harmonika na kojoj svakodnevno vežba četiri-pet sati, a vikendom i šest-sedam sati.

– Ispao mi je u Kneževcu ovaj registar, nisam mogao da promenim, morao sam da stanem – pokazuje izlizano dugme na instrumentu, objašnjavajući kako je imao sreće da je stručni žiri ovoga puta to uvažio.

– Već mi se to dešavalo. I prošle godine, samo drugi registar, u Sarajevu, ali su mi tada smanjili ocene, pa sam na kraju završio kao treći – priča Mihajlo prelazeći prstima preko harmonike. Očigledno je odslužila svoje, popravke kratko traju, malo-malo pa nešto drugo otkaže. A prijemni na Muzičkoj akademiji polako se primiče.

Otac Novica je radnik u čeličani smederevske Železare, sam brine o Mihajlu, njegovom bratu i sestri.

– Bio sam u banci da dignem kredit. Kada su videli kolika mi je plata i još gde radim, rekli su mi da nema govora – priča dečakov otac.