Prvak države u preciznom sletanju zmajeva bez motora iz Smedereva


24. septembar 2012. SPORT – Posle velikog uspeha u padobranskim skokovima, Aero klub Smederevo ostvario je još jedan odličan rezultat. Vladan Uglješić pobedio je u subotu, na domaćem terenu, u preciznom sletanju zmajeva bez motora.

Na sportskom aerodromu u Smederevu, u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije i Aerokluba Smederevo, po lepom vremenu i sa slabim vetrom, u subotu je održano Državno prvenstvo u preciznom sletanju za ultralake vazduhoplove.

Bilo je planirano takmičenje i za ultralake avione, ali zbog malog broja aviona, oni su učestvovali revijalno, a nadmetali su se samo motorni zmajevi, uz prateći program izvođenja padobranskih skokova i akrobatskog letenja.

Novi šampion Srbije u preciznom sletanju zmajeva bez motora je Vladan Uglješić iz Aero kluba Smederevo, dok je prvak države u kategoriji sa motorom Željko Tešandić iz Aero kluba Vihor iz Nove Pazove.

Aeroklub Smederevo jedan je od klubova duge tradicije, osnovan davne 1952. godine, a danas je klub koji nastavlja sa dobrim rezultatima, kaže predsednik Aerokluba Smederevo Vladan Cvetković.

“Novi zmajevi napravljeni u fabrici koštaju od 20 do 50 hiljada evra. Zmajevi koji se ovde nadmeću su svi fabrički, a u Srbiji je dosta i samogradnje. Polovni zmajevi koštaju od 7 do 15 hiljada evra. Motori su snage od 65 do 100 konja. Nema preciznih podataka, ali verujem da u Srbiji leti od 50 do 100 motornih zmajeva”, dodao je Cvetković.

On je podsetio da je padobranska ekipa AK Smederevo na nedavnom Državnom prvenstvu u padobranstvu, u skokovima na cilj, osvojila treće mesto. Jedan od naših najistaknutijih padobranaca, Aleksandar Cvetković, član AK Smederevo, postao je državni prvak u skokovima na cilj i u otvorenoj konkurenciji.

Izvor: smederevo.org.rs