Protest profesora u smederevskoj gimnaziji


27. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Gimnazijalci juče nisu imali prvi čas u obe smene, jer su profesori protestovali zbog zahteva gradske prosvetne inspekcije da se u školu uvedu privremene mere. Razlog je kršenje poslovnika pri izboru predsednika Školskog odbora.

Predsednik je izabran na sednici koja je prekinuta, pa nastavljena posle nekoliko dana. U međuvremenu, Nastavničko veće dalo je prednost profesoru Dejanu Spasiću, a Školski odbor je to prihvatio. Potom je stigla i inspekcija. Prosvetni inspektor je predložio ministru prosvete smenu direktora i imenovanje vršioca dužnosti.

– Nastavničko veće, navodno, nije smelo svojim stavom da ometa izbor predsednika, što i nije bio slučaj. Čak i da je tako, inspektor nije predložio mere da se otklone propusti, već je odmah predlažio najtežu meru – kaže Dejan Spasić.

Profesori sumnjaju da se nemir u jednu od najstarijih obrazovnih institucija u regionu unosi “sa strane”. Ceo kolektiv se protivi privremenim merama i podržava direktora Milutina Vučkovića, saopšteno je novinarima. Republička inspekcija juče je obavila kontrolu, pa sada sve zavisi od odluke ministra Srđana Verbića.

– Ne isključujemo mogućnost o kojoj se spekuliše, da lokalna samouprava želi drugog čoveka na funkciji direktora škole, umesto nedavno izabranog Milutina Vučkovića – kaže profesor Aleksandar Marinković, dodajući da su od rata naovamo direktori uvek bili i profesori ove škole.

Profesorka Tatjana Milošević Lazarević rekla je da je u pitanju poigravanje sa zakonom, “kako kome odgovara”.