Protest građevinara


12. april 2013. DRUŠTVO – Oko 200 građevinara završilo je protest ispred Vlade najavljujući da će za mesec dana organizovati generalni štrajk širom Srbije ukoliko vlada ne preduzme mere.

Predstavnici građevinara su ponovo predali zahteve Vladi Srbije i zatražili hitnu sednicu vlade na kojoj će početi da se raspravlja o problemima u građevinarstvu koje u jako teškom položaju.

U periodu od 12.00 do 13.00 sati oko 25.000 građevinara je održalo štrajk širom zemlje, a istovremeno su održane protestne šetnje u Beogradu, od Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije, kao i u Valjevu, Smederevu i Kruševcu.

Građevinari su nosili crvene kartone, želeći na taj način da istaknu da su nezadovoljni odnosom vlade prema njima. Učesnici protesta su ranije u Beogradu blokirali jednu saobraćajnu traku u smeru prema Vladi Srbije, od Trga Nikole Pašića.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Duško Vuković rekao je da su u Beogradu bili predstavnici oko 50 preduzeća, a da taj sindikat ima podružnice u ukupno oko 250 preduzeća u Srbiji.

On je naglasio da u Srbiji postoji “armija siromašnih i obespravljenih nasuprot malobrojne skupine bogatih”, i da će “sledeći put, ako budu morali da dođu u Beograd, doći ispred vlade u većem broju”.

“Bićemo masovniji i borbeniji”, poručio je Vuković.

On je rekao da će građevinari, ako vlada ne ispuni njihove zahteve, “štrajkovati koliko je potrebno i koristiti različite metode protesta, jer više ne mogu da čekaju, a zbog toga što su opljačakani, bedni i građani drugog reda”.

Prema njegovim rečima, “bolna tranzicija srpske privrede previše dugo traje i sve je više nezaposlenih, zbog čega se, između ostalog, dešavaju porodične tragedije”.

Sindikat građevinara je odustao od zahteva za smenom ministra građevine Velimira Ilića, jer je on sa njima održao već nekoliko sastanaka, ali nisu odustali od zahteva za smenom ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića.

“Ministar Ilić smatra da smo apsolutno u pravu, da su naši zahtevi apsolutno opravdani vezano za poziciju građevinarstva. Ne smatra da je jedini odgovoran i da treba da tražimo samo njegovu odgovornost. Vodili smo razgovore u smislu realizacije naših osnovnih zahteva, a to je pre svega hitna sednica vlade na kojoj će se utvrditi kratkoročne mere za oporavak građevinarstva i punu uposlenost domaćih preduzeća pre svega na srpskom tržištu i doneti određeni niz mera koji će omogućiti lakše poslovanje“, kaže Vuković.

Ministar Ilić je rekao ranije Tanjugu da će na današnoj sednici vlade zatražiti da se formira radna grupa sastavljena od predstavnika više ministarstava, kao i da je neophodno uključiti Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo pravde, kako bi se rešili nagomilani problemi građevinara.

“Zahtevi građevinara Srbije su potpuno opravdani i tačno je da je ta grana privrede u krizi već godinama”, istakao je Ilić.

On je rekao da država mnogo duguje građevinarima i putarima, napominjući da samo Ministarstvo građevine trenutno ne duguje nijedan dinar.

Ilić je istakao da država mora da reši taj problem, ali i druge probleme u vezi sa stečajem mnogih firmi i loše sprovedenim privatizacijama.

Građevinari traže da se hitno izradi strategija razvoja građevinarstva i dugoročni plan podsticaja građevinske proizvodnje.

Ukoliko u roku od 30 dana od štrajka upozorenja država ne počne da realizuje zahteve i mere za pomoć građevinarstvu, sindikat je najavio da će organizovati generalni štrajk.

Vuković je ranije na konferenciji za novinare upozorio da je građevinarstvo u 2012. imalo pad od 25,7 odsto i da je proizvodnja cementa pala za 15 odsto, kao i da se taj trend nastavlja i u ovoj godini.

On je rekao da je zaposlenost pala na kritičnih 72.000 formalno zaposlenih radnika u građevinarstvu, kao i da se povećavao broj zaposlenih u “sivoj zoni” na više od 40 odsto, odnosno da je oko 30.000 radnika angažovano na “na crno”.

Građevinari, prema njegovim rečima, imaju zaradu za 10.000 dinara nižu od prosečne u Srbiji, po čemu je građevinarstvo na 15. mestu od 19 rangiranih delatnosti.

On je kazao da je država trenutno dužna građevinarima između 600 miliona i milijardu evra i da su građevinske firme morale da se zadužuju pod veoma visokim kamatama, zbog čega je sada veliki broj njih pred stečajem.

U Srbiji se godišnje završi, kako je rekao, oko 1.500 stanova, a nekoliko puta više ostane nedovršeno.

Sindikat, takođe, traži iste uslove na tenderima za domaća i strana preduzeća. Pored toga, srpski građevinci traže da se, u slučajevima kada strane kompanije dobiju poslove koje finansiraju inostrani kreditori najmanje, 49 odsto ugovorenih radova poveri domaćim firmama, traže pomoć prilikom nastupa u inostranstvu, naplatu PDV-a tek po naplaćenim realizacijama, a ne kao sada unapred, kao i redovnu isplatu zarada i drugo.

Izvor: Tanjug, B92