Protest bivših radnika Želvoza


27. februar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Danas – Stotinak bivših radnika FŽV Želvoz u stečaju učestvovalo je danas u protestnom okupljanju i šetnji do zgrade lokalne samouprave.

Njihovi predstavnici su od gradonačelnice Smedereva dobili obećanje da će im pomoći u organizaciji sastanka sa ministrom finasija, u cilju dobijanja konkretnih informacija oko naplate njihovih potraživanja.

“Gradonačelnica je raspoložena da nam pomogne i zakaže sastanak sa Kneževićem (ministar finansija) u što hitnijem roku. Nismo se vezivali za rokove, osim da ćemo o eventualnom razgovoru sa ministrom i zaključcima sastanka, naše kolege izvestiti 13. marta”, izjavio je za Danas Dragan Nikolić, član Odbora poverilaca Želvoza iz redova zaposlenih.

Nikolić je rekao da su u pokušaju dobijanja detaljnijih informacija u vezi sa naplatom potraživanja iz radnog odnosa do sada imali više razgovora u Ministarstvu privrede gde su dobijali razne komentare, mišljenja i drugo i da im je dosta razgovara sa ljudima koji ne odlučuju.

“U januaru sam dobio izveštaj iz Sektora za privatizaciju i stečaj u Ministarstvu privrede, obaveštavaju da su završili analizu, što je bilo njihovo zaduženje kao Radne grupe za sva društvena preduzeća na nivou Srbije, i da su analizu predali Ministarstvu finansija na dalje postupanje.”

Prema njegovim rečima, bivši radnici Želvoza su potom pokušali da stupe u kontakt sa Ministarstvom finansija kako bi saznali na koji način će biti isplaćeni. Pošto im to nije uspelo, odlučili su da sa gradskim rukovodstvom pokušaju da ugovore sastanak u Ministarstvu.

Kako je kazao, u prethodnim godinama je vođeno više od 1500 radnih sporova u Osnovnom sudu u Smederevu i svi su završeni u korist tadašnjih zaposlenih a protiv poslovodavca koji nije poštovao sudske presude.

Nikolić je za Danas precizirao da je utvrđeno da su potraživanja priznata u stečaju za 1352 radnika, u prvom i trećem isplatnom redu, a ukupan iznos priznatih potraživanja sa kamatom iznosi 5.247.000 evra.

“Ukupna priznata potraživanja poverilaca iznose 37.797.000 evra. Procenjena vrednost imovine koja se prodaje je 9.370.000 evra, a cena o kojoj se ne raspravlja je 50 odsto i jedan dinar, pa stečajni upravnik bez saglasnosti Odbora poverilaca sa njim sklapa ugovor i to je cifra od 4.687.000 evra. Koja matematika će od te cifre da naplati 37 miliona?” pita se Nikolić.

On podseća da se prvo namiruju troškovi stečaja, pa razlučni poverioci koji su uzeli objekte pod hipotekom i namiruju se prioritetno i pre isplatnih redova. Jedan od predloga za dogovor sa državom je i “prebijanje” dugova bivših zaposlenih za struju, komunalije i slično.

“Moj predlog je da se potraživanja radnika evidentiraju i da se u određenom periodu to i realizuje. Mi smo spremni i na takvo izmirenje potraživanja, ali ne kažemo da će neko to i da prihvati”, zaključuje Nikolić.

Na skupu je rečeno da radnici, koji su u sličnoj situaciji poput Želvoza, u Nišu, Kraljevu i drugim gradovima Srbije, spremaju proteste i radnici Želvoza će im se u Beogradu sigurno pridružiti “jer se u ovoj zemlji ništa nije završilo bez protesta”.

Fabrika železničkih vozila Želvoz u stečaju je 19 meseci, a u međuvremenu su četiri prodaje bile neuspešne.