Protest bivših radnika Godomina


Oko 60 bivših radnika Poljoprivrednog kombinata Godomin u stečaju protestovalo je danas u Smederevu zahtevajući isplatu zarada.

Predstavnik nezadovoljnih radnika Čedomir Dželetović kazao je da radnici šest godina neuspešno mole da im se isplate zarade, ali da neće odustati od zahteva.

Poljoprivredni kombinat Godomin je u stečaju od jula 2005. godine, a uveden je zbog dvogodišnje blokade računa i duga od oko 10 milione evra.

– Od Godomina je napravljena Hirošima, njive su u korovu, sve se krčmi i prodaje. Radnici su ostali bez igde ičega – kazao je Dželetović i dodao da, prema njegovoj proceni, kombinat svakom zaposlenom, sa kamatama, duguje do 2.000 evra.

– Deo radnika je umro, deo je oboleo, deo je u penziji, ali nas više od 200 je na ulici, bez posla, bez socijalnog, bez ikakvih primanja, a izgleda i bez ikakvih prava – kazao je Dželetović.

Današnji protest bivših radnika Godomina u stečaju bio je prvi u 2011. godini, a tokom 2010. protesti su organizovni u sedam navrata.

Dogovor sa gradonačelnikom

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević dogovorio je danas sa nekadašnjim radnicima Godomina u stečaju zajedničku strategiju u rešavanju problema zaposlenih u tom nekadašnjem poljoprivrednom kombinatu.

Zajednička delegacija, koju će činiti petoro bivših radnika, gradonačelnik i predsednik Skupštine grada, sastaće se u petak kako bi formulisali zahteve i predloge koje će predočiti Agenciji za privatizaciju. Gradonačelnik je takođe predložio da se obrate Ministarstvu poljoprivrede, iako nenadležnom u postupku, zbog specifičnosti problematike.