Propade donacija iz EU Smederevo ostaje bez 277.000 evra?


27. jun 2013. DRUŠTVO – Donacija vredna 277.000 evra koju je Smederevu odobrila Evropska unija za izgradnju objekta za sakupljanje i preradu životinjskog otpada najverovatnije će biti izgubljena. Ukoliko do 1. jula taj grad, na čijem je čelu gradonačelnica Jasna Avramović, ne obezbedi odgovarajuću lokaciju za izgradnju objekta, Smederevci mogu da se pozdrave s donacijom.

Ipak, to izgleda ne brine mnogo gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović, što se najbolje vidi iz razgovora koji je s njom vodila Milica Alavanja iz serijala „Zelena patrola na delu“. Avramovićeva: Do 1. jula imamo da odgovorimo na dopunu konkursne dokumentacije. Zasad mi nemamo rešenje što se tiče dokumentacije.

Zelena patrola: Čekajte, a šta će biti s donacijom, da li ćete je prihvatiti, ipak je to…
Avramovićeva: Pa ne možemo da prihvatimo donaciju dok ne ispunimo sve uslove. Projekat može da bude najbolji na ovom svetu, ali, ako mi ne možemo da ispunimo uslov, koje je donator postavio, onda ne možemo da dobijemo donaciju.

ZP: Ali vi niste mogli da aplicirate na konkurs ako niste već ispunili sve uslove.
Avramovićeva: Pa eto tako, rekao nam je član gradskog veća da možemo da se igramo s donatorima, ali mi kao ozbiljna gradska uprava ne možemo se igrati s donatorima, lokacija koja je bila ponuđena je fiktivna.

Ovaj razgovor je dokaz da je Grad Smederevo u konkursu EU „poturio“ lokaciju koju nije imao, niti može da dobije građevinsku i lokacijsku dozvolu, a odluku je potpisala lično Avramovićeva.

Iako je EU, kako tvrdi Dejan Maksimović, rukovodilac tima koji je izradio projekat, odobrila gradonačelnici Avramović da pronađe drugu lokaciju za izgradnju objekta, ona ništa ne čini da pribavi potrebnu dokumentaciju.

– Grad je u januaru ove godine usvojio projekat i u februaru je s njim konkurisao za donaciju kod EU. Potvrda da je EU prihvatila projekat stigla je 29. maja, ali uz uslov da joj se dostavi sva dokumentacija o lokaciji. Gradonačelnica do danas nije učinila ništa da obezbedi novu lokaciju, već stalno izmišlja nove probleme – kaže Maksimović.

Izvor: Kurir