Promocija opština za ulaganje


06. jun 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – NALED će u narednih 12 meseci na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” promovisati sedam opština koje imaju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

Pogodnosti investiranja u opštinama Kovačica, Kula, Nova Varoš, Odžaci, Pirot, Ruma, Smederevo, kao i u Pokrajini Vojvodini, predstaviće se u okviru četvrtog ciklusu kampanje “Čekirajte se za bolje poslovanje: investirajte u Srbiju”, koju NALED sprovodi u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i beogradskim aerodromom.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u prethodne tri godine su predstavljeni uslovi za poslovanje u 23 grada i opšine i primeri uspešno realizovanih investicija. Podatke o tome moglo je da vidi deset miliona putnika kojis u prošli Aerodromom.

Lokalne samouprave dobijaju serifikat o povoljnom poslovnom okruženju ako ispune uslove – imaju kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, privredni savet, efikasan sistem izdavanja gradjevinslih dozvola, odgovarajuću infrastrukturu i transparentnu i stimulativnu poresku i podsticajnu politiku.

NALED je program sertifikacije pokrenuo 2007. u saradnji s ministarstvima, Vladom Vojvodine, Američkom agencijom za medjunarodni razvoj (USAID) i Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ).

Do sada je trećina lokalnih samouprava u Srbiji prostupila tom pogramu, a 30 je dobilo sertifikate o povoljnom poslovnom okruženju.