Promocija knjige „Moj Everest-san i java“


26. septembar 2016. KULTURA – Program koji približava iskustvo suočavanja sa moćnim Himalajima, trijumf avanturističkog duha i otvorenosti ka prirodi, „Moj Everest-san i java“, održaće se u utorak, 27. septembra, sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Program će obuhvatiti predstavljanje knjige „Moj Everest-san i java“ Dragane Rajblović, prve žene sa Balkana koja se (2007. godine) popela na najviši vrh sveta Mont Everest (8850m), priču o Himalajima uz fotografije i projekciju kratkog filma o ekspediciji na Mont Everest.

O svom poduhvatu, doživljajima, iskustvima, impresijama, mestima koje je pohodila, kao i pravilima ponašanja u ekstremnim uslovima i na velikim visinama govoriće Dragana Rajblović, alpinista, planinarski vodič, speleolog.

Kao učesnik mnogih ekspedicija Dragana Rajblović upoznala je razne krajeve sveta. Posle osvajanja „krova sveta“ na samostalnoj ekspediciji popela se i na najviši vulkan sveta Ojos del Salado (6893m) u Argentini. Osvojila je i najviši vrh Afrike, Kilimandžaro (5895m), kao vodič. Uspela se i na vrh Island Peak (6200m), na Himalajima.

U fotografskim materijalom obogaćenoj knjizi „Moj Everest-san i java“ pored opisa uspona na Everest, opisan je i pohod na Čo Oju (8200m), šesti vrh sveta, kao i uspon na najviši vrh Evrope Elbrus (5642m), izneta su zapažanja o Nepalu, Šeršasima, Tibetancima. Zainteresovani će biti u prilici da kupe knjigu.

Dragana Rajblović dobitnik je počasnog pasoša, među prvih 204 zaslužna građana Srbije, upisana je u listu „Znamenite žene Srbije“.

Ulaz na program je slobodan.