Program Muzeja u Smederevu povodom 129. Smederevski jeseni


23. avgust 2016. KULTURA – Ove godine grad Smederevo priređuje 129. Smederevsku jesen, tradicionalnu turističku, privrednu i kulturno-umetničku manifestaciju koja je i pravi primer smederevske gostoljubivosti.
U okviru ovogodišnje manifestacije Muzej u Smederevu priređuje nekoliko veoma zanimljivih programa, koji su i po sadržaju i po načinu prezentovanja dopadljivi.

· Izložba „Tri boje vina: čovek i vino“Plakat A3

Muzej u Smederevu, Omladinska 4.

Svečano otvaranje izložbe: petak 2. septembar 2016. u 18.00 časova. Izložba će biti otvorena do 14. oktobra 2016.

Izložbu organizuju Prirodnjački muzej u Beogradu i Muzej u Smederevu. Autori izložbe su Aleksandra Maran Stevanović i Desa Đorđević Milutinović, muzejski savetnici Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Izložba je posvećena „pitkom“ primeru duge i uspešne saradnje čoveka i prirode. Na popularan i slikovit način, uz tematski odabrane eksponate, na izložbi je prikazan put vinove loze i vina kroz prostor i vreme. Za potrebe izložbe u Smederevu posebno će biti istaknut istorijat uzgajanja vinove loze u smederevskom kraju, uz priču o lokalnoj autohtonoj sorti – čuvenoj smederevki.

· Promocija petog broja stručnog časopisa „Smederevski zbornik“

Muzej u Smederevu, Omladinska 4.

Ponedeljak 5. septembar 2016. u 13.00 časova.

Na promociji će govoriti članovi Redakcionog odbora časopisa, između ostalih: akademik Momčilo Spremić, prof. dr Nenad Makuljević i dr Vesna Marjanović i direktor Muzeja u Smederevu Tatjana Gačpar.

Smederevski zbornik predstavlja stručni časopis u kojem se objavljuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručne radove na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja.

Štampanje časopisa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

· Izložba „Negujmo srpski jezik“

Gradska Galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5.

Svečano otvaranje izložbe: sreda 7. septembar 2016. u 19.00 časova. Izložba će biti otvorena do 14. septembra 2016.

Autor postavke u Smederevu je Miljana Kravić, predsednik Podružnice Društva za srpski jezik i književnost Srbije za Podunavski okrug. Pokrovitelji akcije su Biblioteka Grada Beograda, Filološki fakultet u Beogradu i Sekretarijat Grada Beograda. Organizatori su Grad Smederevo i Podružnica za srpski jezik i književnost Srbije za Podunavski okrug.

Akcija „Negujmo srpski jezik“ okuplja veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije koji pre svega svojom prepoznatljivošću treba da doprinesu popularuzaciji akcije. Edukativni posteri na kojima su fotografije poznatih ličnosti uz odgovarajuće jezičke pouke bude svest ljudi o potrebi pravilne upotrebe srpskog jezika i značaju negovanja ispravnog govorenja i pisanja.