Proglašeni najuspešniji smederevski sportisti u 2012. godini


04. januar 2013. SPORT – Savez sportova Smederevo proglasio je najuspešnije sportske pojedince, sportske ekipe i mlade sportske talente u 2012. godini.

Svečanost proglašenja najuspešnijih smederevskih sportista počela je minutom ćutanja, povodom nenadoknadivog gubitka jednog od najuspešnijih sportista, prerano preminulog veslača Nemanje Nešića.

Za najbolju žensku seniorsku ekipu proglašen je Ženski rukometni klub Mladi radnik iz Radinca, koji je obezbedio plasman u Prvoj ligi Srbije, dok je najbolja seniorska muška ekipa Košarkaški klub Smederevo 1953, za osvojeno sedmo mesto u Prvoj ligi Srbije.

Najbolja seniorka je Ivana Korać iz Ženskog rukometnog kluba Mladi radnik iz Radinca, a najbolji senior Dragan Đorđević, iz Kluba malog fudbala Smederevo.

Za najboljeg sportistu invalida u 2012. godini proglašena je Jelena Pantović iz Društva za sport i rekreaciju invalida Smederevo, za ostvarene rezultate u streljaštvu na Svetskom kupu i domaćem prvenstvu. Najbolja invalidska ekipa je Društvo za sport i rekreaciju invalida Smederevo, sa ukupno osvojenih 26 medalja.

Najbolji trener u 2012. godini je Jovica Petković iz Ženskog rukometnog kluba Mladi radnik u Radincu.

Nagradu za životno delo zaslužio je Miroslav Gauzanović, za izuzetne zasluge u oblasti školskog sporta.

Najbolja mlada ženska ekipa je Ženski rukometni klub Mladi radnik iz Radinca, za šesto mesto na prvenstvu Srbije, a najbolja mlada muška ekipa je Rukometni klub Smederevo, čiji su juniori (1994.godište) osvojili treće mesto na prvenstvu Srbije.

Za najbolju mladu sportistkinju proglašena je Milica Ninić, kapiten Ženskog rukometnog kluba Mladi radnik iz Radinca, za osvojeno šesto mesto na prvenstvu Srbije, a za najboljeg mladog sportistu Aleksa Maksić iz Rukometnog kluba Smederevo, pionirski reprezentativac Srbije i najbolji strelac Srbije za 1997. i 1998. godište.

Najuspešniji sportski kolektiv u 2012.godini je Aero klub Smederevo za osvojeno treće mesto na Državnom prvenstvu u padobranstvu u disciplini skok na cilj i treće mesto na Državnom mestu u opštoj avijaciji, disciplina sletanje i vremenska tačnost.

Podvig godine ostvario je Fudbalski klub Seljak iz Mihajlovca, za prvo mesto fudbalske lige Zone Dunav i plasman u Srpsku ligu Zapad.

Proglašeni su i najbolji kod pojedinačnih sportova. Najbolja ženska ekipa je Streljačka družina Smederevo za osvojeno drugo mesto na prvenstvu Srbije, disciplina vazdušni pištolj, dok je najbolja muška ekipa u pojedinačnom sportu Aero klub Smederevo, za osvojeno treće mesto na prvenstvu Srbije u skoku na cilj i prvo mesto u disciplini precizno sletanje bez motora – motorni zmaj i treće mesto u disciplini vremenska tačnost i sletanje.

Najbolja sportistkinja u pojedinačnom sportu je Marija Minić iz Karate kluba Smederevac, reprezentativac Srbije, za osvojeno prvo mesto borbe ekipno i drugo mesto kate ekipno seniorke na prvenstvu Evrope, a najbolji sportista je Nikola Selaković iz Veslačkog kluba Smederevo, član seniorskog srebrnog četverca bez kormilara na prvenstvu Evrope za lake veslače.

Za najbolju mladu žensku ekipu u pojedinačnom sportu proglašena je Streljačka družina Smederevo za osvojeno prvo mesto na prvenstvu Srbije, serijska vazdušna puška juniorke i drugo mesto serijska vazdušna puška, seniorski rezultat.

Za najbolju mladu mušku ekipu u pojedinačnom sportu proglašen je kadetski četverac bez kormilara Veslačkog kluba Smederevo u sastavu Nikola Novaković, Marko Ristić, Zoran Rajić i Uroš Dimitrijević, za osvojeno prvo mesto na prvenstvu Srbije i osmo mesto na Svetskom prvenstvu za juniore u osmercu.

Najbolja mlada sportistkinja u pojedinačnom sportu je Milica Mitić iz Karate kluba Smederevac, reprezentativac Srbije, za osvojeno prvo mesto Srbije borbe pojedinačno i drugo mesto kate ekipno juniorke.

Najbolji mladi sportisti u pojedinačnom sportu su Jovan Jovanović i Aleksandar Filipović iz Veslačkog kluba Smederevo za osvojeno prvo mesto na Svetskom prvenstvu za seniore, peto mesto u Evropi dubl skul i prvo mesto u Srbiji, Stefan Anđelković iz Kik boks kluba SD Kombat za prvo mesto za juniore na svetu, prvo mesto na prvenstvu Srbije za seniore B klasa, prvo mesto Srbije ful kontakt, prvo mesto na prvenstvu Srbije za juniore lou kik i prvo mesto Srbije za juniore ful kontakt.

Za podvig godine za pojedinačne sportove izabran je Rade Savić, šampion Evrope sa svetskim rekordom u disciplini benč pres.

Posebno je pohvaljen Milija Sekulić iz Košarkaškog kluba Smederevo 1953, a proglašeno je i 10 mladih sportskih talenata za 2012.godinu, o čijim rezultatima ćemo tek slušati – Marjan Simić, Aleksandar Grujić, Marija Terzić, Dušan Dimitrijević, Veljko Nedeljković, Jovana Ivanović, Anđela Grmuša, Aleksandar Stamenković, Marko Petrović i Ognjena Mihajlović.

Izvor: smederevo.org.rs