Produžen kolektivni ugovor za radnike Železare


14. novembar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Radna grupa Vlade Srbije za Železaru Smederevo odobrila je danas produženje kolektivnog ugovora za radnike u tom preduzeću do 15. januara 2013. godine, saopštili su reprezentativni sindikati u Železari.

Kako se navodi u saopštenju, to će sprečiti da 5.200 zaposlenih u Železari Smederevo ostane bez Kolektivnog ugovora i da nastane period u kome se ne bi znala prava i obaveze zaposlenih i poslodavca.

Produženjem trajanja kolektivnog ugovora za mesec dana daje se šansa
novom strateškom partneru da sa reprezentativnim sindikatima Železare Smederevo ugovori novi, navodi se u saopštenju tri reprezentativna sindikata u smederevskoj Železari.

Železara Smederevo je od januara 2012. u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki Ju Es stil (US Steel), odlučio da je proda za jedan dolar zato što je fabrika imala gubitke.

Proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula. Na drugi tender za strateškog partnera srpske železare jedino se prijavilo zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod.