Prodavali meso crkotina iz poplava


08. jun 2014. HRONIKA – Izvor: Kurir – Lešine uginulih životinja i ribe nakon poplava našle su se na pijacama u nekoliko srpskih gradova, kaže prof. dr Brana Radenković Damnjanović, predsednica Srpskog veterinarskog društva.

– Bilo je slučajeva da su uzimali leševe stoke, komadali ih i prodavali – kaže ona.

Nije želela da otkrije gde su lešine prodavane, ali je rekla da se radi o ribi iz ribnjaka.
– Pojedinci su u poplavljenim područjima na teritoriji Velike Plane, Smederevske Palanke i Smedereva sakupljali ribu i prodavali je na tezgama na pijaci. Građani su to primetili i prijavili lokalnoj inspekciji, koja je brzo reagovala i sprečila da se to i dalje radi – rekla je Damnjanovićeva. Da se radi o pokušaju prodaje soma na pijaci u Smederevu za Kurir je potvrdila prof. dr Ljiljana Janković s Veterinarskog fakulteta u Beogradu.

– To je otkriveno, pa nisu uspeli da prodaju ribu. Međutim, neki siromasi iz Velike Plane vade ribu koju je poplava izbacila u njive. To je živa riba koju oni izlovljavaju i jedu jer nemaju ništa drugo – rekla je Jankovićeva i dodala da ne zna da je bilo slučajeva da je neko prodavao meso uginule krupne stoke.
Bivši veterinarski inspektor Miroslav Stojšić kaže za Kurir da je teško da se stoka koja se udavila nađe u prodaji jer se već raspada, ali da postoji mogućnost da se preživela stoka razboli i prenese zarazu.

– Treba kontrolisati preživele životinje jer postoji velika opasnost da obole od salmonele, stafilokokoza, antraksa i da se ta zaraza s njih prenese na ljude. Zato moraju da se pooštre kontrole kod preživele stoke da neko ne bi klao obolelu stoku i prodavao je. Ipak, u klanicama nema inspektora jer je Uprava za veterinu promenila pravilnik i sve prepustila samokontroli klaničara.

Šef Odseka za inspekcijske poslove u Smederevu Gojko Nešić pojma nema da se u tom gradu prodaje somovina iz poplava. Ni načelnik Komunalne policije Ljubomir Antić nije znao ništa o tom događaju i uputio nas na načelnika tržišne inspekcije Radeta Vasovića, ali ni on nije upoznat s tim slučajem. Šefice veterinarske inspekcije Vesne Gonsiorovski takođe nije obaveštena.
– Mi nismo našli nikakvu ribu u prodaji. Ako se tako nešto desilo na pijaci, to treba da spreči pijačna uprava – rekla je ona za Kurir.