Prijem za smederevske muzičke talente


28. maj 2015. DRUŠTVO – Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović organizovala je danas prijem za Nedu Nikolić i Veljka Nenadića, dobitnike tri nagrade, među kojima je i “Grand Prix”, na 11. Festivalu slovenske muzike u Moskvi. Sa njima su bili profesorka Romana Repustić Nikolić i direktor Muzičke škole “Kosta Manjolović” u Smederevu, Gvozden Eraković.

“Radujemo se svakom vašem uspehu. Vi ste ambasadori Smedereva u čitavom svetu, gde god nastupate, nekada u Americi, nekada u Rusiji, nekada u Beču u Austriji. Čestitam na nagradama koje ste osvojili, to je za Grad Smederevo veoma važno. Takođe, čestitam vašim roditeljima što imaju tako uspešnu decu, kao i vašim profesorima”, rekla je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i dodala da će ih Grad Smederevo nagraditi, preko Fonda za obrazovanje, novčanim iznosom od 10.000 dinara.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović naglasio je da su nas učenici Muzičke škole „Kosta Manjlović” navikli da donose priznanja iz dalekog sveta.

“Jer kada donosite nagrade iz Amerike, Rusije, onda je to daleki svet koji ste uspeli u tim godinama da osvojite i to znanjem stečenim u ovom gradu, u vašoj Muzičkoj školi. Koristim priliku da kažem da Muzička škola doprinosi kulturi ovog grada, jer ste prisutni na svim manifestacijama”, istakao je Stojanović.

Direktor Muzičke škole „Kosta Manojlović” Gvozden Eraković izrazio je zahvalnost Gradu Smederevu, jer uvek pomaže kada je đacima ove škole to potrebno.

“Nadam se da ćemo i ubuduće imati uspešnu saradnju, a deca će to sigurno mnogostruko da vrate. Na ovom takmičenju u Moskvi, niko nije ni znao za Smederevo. Tek posle njihovog nastupa počeli su da se interesuju za naš grad. Organizatori takmičenja bili su zainteresovani da uzvrate posetu Smederevu. Naša deca dobila su poziv da sledeće godine otvore takmičenje, a ovo je najveće na svetu takmičenje slovenske muzike”, naglasio je Eraković.

Učenica Neda Nikolić koja svira frulu istakla je da se nije nadala ovako velikom uspehu.

“Konkurencija je bila velika. Oko hiljadu takmičara iz više od deset zemalja. Divno je bilo upoznate sve te ljude, videti Moskvu. Oduševljeni smo i prezadovoljni nagradom”, rekla je mlada umetnica.

Mladi kompozitor i pijanista Veljko Nenadić zahvalan je Gradu Smederevu, jer mu je svaki put pomogao kada je trebalo da otputuje u inostranstvo. Ove godine ponovo putuje u Beč, zajedno sa Nedom Nikolić, da bi po treći put primio nagradu „Zlatni ključ” za kompoziciju.

Do sada neviđen muzički spoj frule i klavira oduševio je žiri, brojne profesore, i poznavaoce muzike u prestionici Rusije koja je bila po jedanesti put domaćin oko 600 takmičara iz slovenskih zemalja, koji su nastupali u 18 različitih muzičkih kategorija.

Veljko i Neda su jedni od retkih takmičara koji su u svojoj disciplini instrumentalnih ansambala osvojili Gran prix, a svojim izvođenjem kompozicija srpskih autora ostavili žiri bez daha. Neda je istog dana osvojila prvo mesto u kategoriji duvačkih instrumenata (frula sa flautama, klarinetima, fagotima, hormana..), a dva dana kasnije Veljko je pobedio na takmičenju kompozitora.

Pored nastupa u takmičarskim kategorijama, i na koncertima pobednika Festivala, koji je održan od 15. do 18. maja, Veljko i Neda su nastupili i u Ambasadi Srbije u Moskvi.

Izvor: smederevo.org.rs