Prijava za popisivače


11. avgust 2011. DRUŠTVO- Svi koji žele da učestvuju u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2011, u svojstvu popisivača, mogu su da se prijave lično u prostorijama popisne komisije. Za potrebe popisa ubuduće će se koristiti sala Narodne kancelarije u zgradi Gradske uprave u Smederevu.

U periodu od 20. do 25. avgusta biće poznato koliki broj kandidata se prijavio za poslove popisivača a oni koji budu ušli u drugi krug, podnosiće dodatnu dokumentaciju. Od 1. do 15. oktobra popisivači, koliko trajew popis, imaće legitimaciju sa fotografijom, ovlašćenje za rad sa pečatom I potpisom predsednika popisne komisije I specijalnu torbu sa odštampanim logotipom.

Naknada za popisivače u zavisnosti od obima popisnog kruga kretaće se od 20 do 22 hiljade, dok će gradski instruktori, u zavisnosti od broja popisivača u svojoj nadležnosti, dobiti 30, odnosno 34 hiljade dinara. Za članove popisnih komisija I opštinske instruktore obuka će biti realizovana od 12. do 17. septembra, dok će popisivači biti obučavani od 20 do 24 septembra. Kako nam je rekao Spasojević, svi učesnici popisa biće birani po teritorijalnom principu, radi uštede troškova I kako bi ovaj posao obavilo lice koje poznaje okruženje u kojem obavlja popis. U dogovoru sa Nacionalnim Savetima, sve manjine biće zastupljene u ovom popisu, a romsko stanovništvo popisivaće pripadnici te manjine.

Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka povlači prekršajnu odgovornost I novčanu kaznu, a svi učesnici popisa, dužni su da, kao službenu tajnu, čuvaju sve prikupljene podatke, zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Televizija Smederevo