Preporuka za čitanje: „Laži Loka Lamore“


19. maj 2015. KULTURA – Ljudi pričaju da je Trn Kamora nepobediv u borbi. Pričaju da krade od bogatih i daje siromašnima. Kažu da je delom čovek, delom legenda, a uglavnom ulična glasina. I u svemu greše. Tek prosečne visine, mršav i prilično nevešt s mačem, Lok Lamora je čuveni Trn, a njegovo najopasnije oružje su pamet i lukavstvo. On krade od bogatih – samo od njih i vredi krasti – ali siromašni neka idu i kradu sami za sebe. Ono što Lok uspe da na prevaru dobije pripada isključivo njemu i njegovoj družini prevaranata i lopova: Gospodstvenim nitkovima. Kamor je njihov grad. Sagradila ga je od prastakla rasa koju niko ne pamti; to je grad pokretnih praznika, prljavih kanala, baroknih palata i prepunih grobalja. Dom je plemićima, trgovcima, vojnicima, prosjacima, bogaljima i divljoj uličnoj deci. Kao i kapa Barsaviju, kriminalnom geniju koji gradom vlada. Međutim, pronose se šapati da je kapi stigao izazov. Izazov od čoveka koga niko nikada nije video, čoveka kome nijedno oružje ne može ništa. Sivi Kralj dolazi. Nikome ne bi bilo pametno da se nađe između kapa Barsavija i Sivog Kralja. Čak ni takvom smrtonosnom mačevaocu kao što je Trn Kamora. A tek Loku Lamori…

„Laži Loka Lamore“ mladog autora Skota Linča je prvi u nastajućoj seriji romana o Gospodstvenim Nitkovima – dostojanstvenoj i promoćurnoj bandi prevaranata koje predvodi harizmatični lupež pomenut u naslovu. Kako je poslednjih godina primetan povećan broj fantazijskih naslova na književnoj sceni, postaje sve teže naći onu iglu u plastu sena koja ne predstavlja bledu kopiju nekog od velikih dela žanra. Srećom, Linč se manje oslanja na fantastične aspekte a više na šarm i smicalice kojima se Lok i Nitkovi hvataju u koštac sa problemima koji se oko njih množe.

Na samom početku priče, Lok kao dete dolazi pod starateljstvo Krađoučitelja, čoveka koji siročiće iz drevnog grada Kamora sprečava da završe kao robovi tako što ih obučava za lopove, secikese i sitne prevarante. Međutim, uvidevši nakon nekog vremena da su spletke i laži kojima se Lamora još od malih nogu služi da postigne ono što je naumio mnogo više nego što njegove učiteljske sposobnosti mogu da obuzdaju, Krađoučitelj ga predaje u ruke lažnom svešteniku Verigi, čoveku koji će od njega napraviti najboljeg prevaranta i garistu kojeg je Kamor video. Kroz roman se prepliću priče ispričane u dva vremenska razdoblja, jedna koja prati mladog Lamoru i njegovu obuku pod Veriginim vođstvom (pomešana sa nekim bitnim delovima istorije Kamora) i druga u kojoj je Lok zreo i vrsan lažljivac i prevarant koji već neko vreme stoji na čelu Gospodstvenih Nitkova. U isto vreme on je i lice iza mitskog Trna Kamora, već legendarnog lopova za koga se priča da krade od bogatih i daje siromašnima, leti iznad krovova i koristi mač kao da je sa njim rođen. Međutim, samo nekoliko njih je upućeno u njegov identitet kao i činjenicu da su sve te tvrdnje puka izmišljotina. Od prevare do prevare, život i posao teku dobro za Loka i njegove kompanjone. Ipak, ozbiljne komplikacije počinju kada se u Kamoru pojavljuje misteriozni Sivi Kralj koji sa scene uklanja vodeće figure u kriminalnoj mreži grada na čijem se čelu nalazi kapa Barsavi. Nakon nekoliko jakih udara na celu organizaciju, očajni Barsavi uspeva da i Lamoru uvuče u rizična previranja mnogo dublje nego što je ovaj želeo.

Moram priznati da je bilo vrlo osvežavajuće čitati fantazijski roman bez epskih bitaka, mračnih gospodara, magičnih drangulija i mladog heroja koga je sudbina odabrala da bude Onaj Koji Će Rešiti Stvar. Linč možda nije napisao remek delo svetske književnosti ali je svakako uspeo da unese nešto novo u žanr koji je odavno postao prezasićen visokom fantastikom, vilenjacima, patuljcima, čarobnim mačevima i borbom za opstanak sveta (ili svetova). Glavni junak je izuzetno dopadljiv i živopisan, nalik na Robina Huda koji je jednostavno i promišljeno zaobišao deo u kome svoj plen deli siromašnima. Sam njegov zanat sigurno nije moralna odrednica koja je baš za pohvalu ali mnogo je drugih vrlina koje ga čine tako harizmatičnim. Jak osećaj časti, odanost i prijateljstvo koje povezuje Lamoru i njegove pezone su sjajno predstavljeni kako kroz njihove akcije tako i kroz dijaloge koji su vrlo uverljivo napisani (i svakako čine najjači deo romana). Više puta sam se nasmejao prijateljskim prozivkama koje iskre između Nitkova i sedeo na ivici fotelje, gutajući poglavlja u nestrpljenju da saznam šta se sa junacima i njihovim smicalicama desilo.

Uzevši u obzir da Linč tek počinje da uglačava ovaj svet, čini se da bi serijal mogao biti pun pogodak za ljubitelje fantastike ali i za one koji to nisu već samo traže zabavno i zarazno štivo za čitanje. Smeštanje radnje u grad osmišljen po ugledu na Veneciju iz poznog srednjeg veka se sjajno uklapa u sliku prilično makijavelističkog društva i daje odličan pozadinski efekat priči o nebrojenim lopovskim esnafima koji na toj teritoriji funkcionišu. Roman ne ostavlja nikakve nedovršene priče niti nerazrešena pitanja iako je najavljeno još šest knjiga koje će pratiti priču o Loku. Ta samostalnost ga čini sasvim pogodnim za lagano i lagodno čitanje bez straha da ćete izgristi nokte čekajući da se pojavi sledeći nastavak.

Na kraju, valjalo bi reći da ne treba dopustiti da vas od „Laži“ odbije to što ga svrstavaju u fantastiku (ako niste ljubitelj žanra) kao ni to što mu nedostaje epskih elemenata koji odlikuju neka druga dela (ako, pak, jeste ljubitelj žanra). Kako god okrenete, Lok Lamora i njegova banda Gospodstvenih Nitkova će vas naterati da zaboravite na predrasude brže nego što mislite i izgubite se sa njima u mračnim ulicama kanalima išaranog Kamora jureći za bogatim plenom još bogatijih plemića.

Autor: Nenad Jovanović