Preporučujemo za čitanje: “Njujork”, Edvard Raderfurd


02. januar 2012. KULTURA –
Naslov: “Njujork”, prvi i drugi tom
Autor: Edvard Raderfurd
Izdavač: Laguna, Beograd, 2012.

Ovo je priča o tome kako je za četiri veka Njujork postao meta svetske zavisti, Velika jabuka, obožavana i omražena, sve dok oni koji su joj ponajviše zavideli nisu pokušali da je unište. Briljantan uvod u istoriju Njujorka, pun napetosti, avantura i strasti; istorijski roman napisan s velikim stilom i izuzetnim umećem. Edvard Raderfurd priča ovu priču onako kako to nijedan drugi autor ne bi umeo – od epske, monumentalne pustoši Novog sveta do nebodera grada koji nikad ne spava; od intimnih pojedinosti iz davno zaboravljenih života do onih koji se danas proživljavaju vratolomnom brzinom – jedan od najvećih svetskih pisaca istorijskih romana blistavo je oživeo četiri veka istorije. Ovo je priča o Njujorku – najvećem svetskom gradu i najvećoj svetskoj priči.

Roman počinje u indijanskom ribarskom seocetu, u vreme kada prvi holandski trgovci pokušavaju da ostvare svoje snove u toj veličanstvenoj divljini. Za njima su sledili britanski doseljenici i trgovci sa svojim aristokratskim vladama i nepopularnim porezima koji su doveli do pobuna, rata i rađanja američke nacije.

Raderfurd u ovu neodoljivu priču upliće mnoštvo izmišljenih i stvarnih likova čije se sudbine prepliću kroz sudbinu grada čiji se točak neprestano okreće. Pričajući priču o Njujorku, Raderfurd u ovom epskom remek-delu otelovljuje i samu istoriju Amerike. Raderfurdovo raskošno i sveobuhvatno delo prikazuje Veliku jabuku od njenih početaka u sedamnaestom veku sve do današnjih dana.

Edvard Raderfurd rođen je u Engleskoj, u Solzberiju, čuvenom po svojoj katedrali. Školovao se u rodnom gradu, kao i na univerzitetima u Kembridžu i Stenfordu u Kaliforniji, bavio se političkim istraživanjima, prodajom knjiga i izdavaštvom. Pošto je više puta pokušavao da piše knjige i dramske komade, godine 1983. konačno je napustio trgovinu knjigama i vratio se u rodni grad da napiše „Sarum“, istorijski roman sa pričom koja obuhvata razdoblje od deset hiljada godina i čija se radnja odvija u oblasti oko drevnog spomenika Stounhendža i Solzberija. Kada je četiri godine kasnije objavljena, knjiga je odmah postala svetski bestseler i zadržala se 23 nedelje na listi „Njujork tajmsa“. Od tada je napisao još pet bestselera: „Russka“, roman o Rusiji, „The Forest“, s radnjom smeštenom u Nju Forestu u Engleskoj, nedaleko od Saruma, i dva romana koji govore o Irskoj, od vremena neposredno pre doba Svetog Patrika do dvadesetog veka. Dela su mu prevedena na dvadeset jezika.