Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“


23. decembar 2014. KULTURA – Premijera prvog srpskog 3D filma „Peti leptir“ u Smederevu zakazana je za 28. i 29. decembar u Centru za kulturu, što je samo nekoliko dana posle beogradske premijere (23. decembar).

Film je snimljen prema bestseler romanu Uroša Petrovića koji upravo doživljava deseto izdanje. Snimanje je obavljeno na lokacijama u Beogradu i na Tari tokom jula i avgusta meseca. Film je režirao Milorad Milinković (Mrtav ladan, Potera za Sreć(k)om, Čitulja za Eskobara) a glumačka podela je interesantna kombinacija nekih od najiskusnijih glumačkih zvezda (Tanja Bošković, Mihajlo Janketić, Marko Nikolić) i početnika koji se po prvi put pojavljuju na filmu u ulogama dečjih junaka (Ognjen Orešković, Petar Racić, Marija Radojković, Mihajlo Milidragović). Ekipu kompletiraju Jelena Đukić, Ljubomir Bandović i Goran Radaković. Poseban kuriozitet je da se u filmu pojavljuju i Lana Karaklajić, ćerka Tanje Bošković, Marko Janketić, sin Miše Janketića, kao i Mina Nikolić, ćerka Marka Nikolića.

Iako je roman „Peti leptir“ pisan pre svega za decu, tekst je u prilagođavanju za drugi medij pretrpeo adaptaciju kojom su potencirani filmičniji segmenti romana, čineći ga tako interesantnim za sve slojeve gledalaca. Ova moderna bajka sa elementima avanture i mitske borbe dobra i zla, vodi nas u jedan magični svet do granice onostranog, u kome će Aleksa, dečak sa darom čistih očiju, odigrati svoju najvažniju ulogu u životu.

Upotreba 3D tehnologije, po prvi put u srpskom filmu, dobila je puno opravdanje zbog spektakularnih pejzaža planine Tare i velike pažnje posvećene scenografiji, tako da film predstavlja i vizuelni doživljaj. Ozvučenje će biti dodatno pojačano kako bi gledaoci imali puni doživljaj. Projekcije su od 15.00 časova oba dana 28-29. decembar, ulaznice su u prodaji.