Premijera predstave “Čarobnjak iz Oza”


19. decembar 2013. KULTURA – Nakon premijere predstave „Seks, laži i divlje guske“ (po komadu Vudija Alena), koja se odigrala 7. novembra i za mesec dana imala čak 7 izvođenja, pozorište PATOS izlazi pred smederevsku publiku sa još jednom premijerom. PATOS nastavlja sezonu inspirisan temama iz sveta filma, te je ovog puta u pitanju predstava za decu ČAROBNJAK IZ OZA.

Premijera je zakazana za 23. decembar sa početkom u 19 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Režiju potpisuju proslavljeni glumci PATOS-a Anđelka Vulić i Nikola Jovanović, a kasting lista broji preko 30 glumaca. Autori su, već poznatu priču stavili u sasvim neočekivan kontekst, a magiju Oza preneće na scenu vizuelnim efektima koji ostavljaju bez daha i nesvakidašnjim kostimima. Pogledajte adaptaciju ove bajke gde san i java postaju jedno, a detinjstvo i odrastanje se ukrštaju na žutom putu. I zapamtite, u Oz mogu samo deca… svih uzrasta.

„Oz“ je odabran iz nekoliko razloga. Priča o Doroti i zemlji Oz je uvek aktuelna i obraća se i deci i odraslima kroz maštu i kroz temu eskapizma. Takođe, ove i naredne godine, svet i PATOS slave 75 godina od premijere ovog najvećeg dečijeg filmskog klasika svih vremena. Pored toga, PATOS je svoju pozorišnu sezonu 2013/14. posvetio filmskim motivima iz razloga što želi da inspiriše decu i mlade da istražuju i svet kvalitetnih filmova, i udalje se od jeftine tabloidne zabave koja ih okružuje. Ovom sezonom želimo da pružimo i podršku Centru za kulturu Smederevo u borbi za digitalizovanje bioskopa, jer od 2014. godine filmska traka prestaje da se proizvodi, te je realna pretnja da Smederevo ostane i bez svoje poslednje bioskopske sale.