Predstavljen “Teatar u tvrđavi”


02. jul 2014. KULTURA – U Malom gradu Smederevske tvrđave u utorak je održana konferencija za novinare povodom prvog pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi, koji će biti organizovan od 6. do 11. jula u ovom jedinstvenom i monumentalnom ambijentu.

Domaćini su bili Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnika Smedereva i član Organizacionog odbora festivala Teatar u tvrđavi i Radoslav Pavlović, predsednik Organizacionog odbora festivala Teatar u tvrđavi, savetnik predsednika Srbije i dramski pisac, koji je izrazio uverenje da će novi festival biti dobar i „drugačiji od novonastale mode”.

„Svi festivali su postali Bitef, paraBitef, metaBitef. Ovo će biti festival gde će glumci pokazati glumačko umeće, neće visiti na sajlama, neće se brijati i farbati lica. Pokazaće se trenutno najkvalitetniji reditelji u Srbiji i gledaće se komadi koji imaju priču, događaje, profilisane likove. Pokazaćemo ono što Aristotel zahteva od pisca u svojoj Poetici – da pozorište hvali vrlinu”, rekao je Pavlović na današnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je ove godine bilo malo vremena za uobičajenu selekciju, ali da do narednog festivala ima dovoljno vremena da se ovaj profil pojača.

„Naravno i da ostanemo u priči o stogodišnjici, zato što nema ništa tako tragičnog, tako značajnog, tako junačkog u modernoj srpskoj istoriji, kao što su četiri godine Velikog rata, pa iz pristojnosti i kulture sećanja treba da ostane prisutan”, istakao je Pavlović.

„Kao što su nekada beogradski umetnici napravili festival u Dubrovniku, tako što su radili tzv. festivalske premijere, mi smo na nekom tragu da iduće godine nekoliko pozorišta, u saradnji sa Gradom Smederevom, naprave nešto što će prvi put izaći ovde i biti izuzetno atraktivno i zanimljivo, potpuno pripadajuće ovom prostoru”, nagovestio je Pavlović.

Zamenik gradonačelnika Smedereva i član Organizacionog odbora festivala Teatar u tvrđavi, Bojan Teofilović, kazao je da je Grad Smederevo za realizaciju novog festivala namenio budžet u iznosu od 3 miliona dinara „imajući u vidu složenu ekonomsku situaciju, okolnosti koje nalažu štedljivost i poplave dramatičnih razmera i posledica koje su pogodile Srbiju”.

Gradska kulturna manifestacija, pozorišni festival Teatar u tvrđavi, biće održana od 6. do 11. jula u monumentalnom ambijentu Smederevske tvrđave, a ovogodišnja programska ponuda obuhvata pet pozorišnih predstava koje ulaze u festivalsku konkurenciju i jedno muzičko delo kojim će manifestacija biti zatvorena. U pogledu sadržaja, Teatar u tvrđavi je ovoga leta značajnim delom orijentisan na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Izbor predstava koje će se igrati na letnjoj pozornici u Malom gradu uključuje jedno teatarsko ostvarenje umetnika iz Rumunije, prvog festivalskog dana, kao i četiri predstave u izvođenju glumaca domaćih pozorišta. Moto festivala, „Kretanje”, ukazuje na umetničko i civilizacijsko iskustvo koje podrazumeva hod kroz vreme, epohe, žanrove, pozorišne forme i različita stilska obeležja. U pogledu sadržaja, „Teatar u tvrđavi” je ovoga leta značajnim delom orijentisan na obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Osim na biletarnici Centra za kulturu, karte će se od srede prodavati i u Ulici kralja Petra kod Turističko informativnog centra po ceni od 200 dinara.

Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo, a realizator Centar za kulturu Smederevo.

Izvor: smederevo.org.rs