Predstavljen program 127. Semederevske jeseni


03. septembar 2014. DRUŠTVO – Na konferenciji za novinare danas je zvanično predstavljen program ovogodišnje turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen“, koja sa svojom dugom tradicijom predstavlja jednu od najstarijih turističko-privrednih manifestacija u zemlji. Predstavnicima medijskih kuća obratili su se Branče Stojanović, predsednik Skupštine Smedereva i predsednik Organizacionog odbora 127. „Smederevske jeseni“, Marija Živić, član Gradskog veća zadužena za resor poljoprivrede, Vesna Stefanović, član gradskog veća zadužena za resor kulture i informisanja i Jovana Nikolić, v.d. direktora Turističke organizacije Smederevo.

U svom obraćanju Branče Stojanović ukazao je na koncepciju prema kojoj značajno mesto u organizovanju tradicionalne manifestacije ima posveta Smederevu kao srednjovekovnoj srpskoj prestonici, kao sedištu pismenosti i kulture, ali i kao i privrednom središtu despotovine. Upućenost na Dunav, kako je ukazao predsednik Organizacionog odbora, održala se kao jedno od ključnih obeležja Smedereva, potvrđujući u svim oblastima života grada svoju važnost, pa i u fazi industrijskog razvoja Smedereva. Prirodna otvorenost ka Dunavu momenat je na kome se potenciralo u osmišljavanju ovogodišnjeg programa. Smederevska jesen, prema Stojanovićevom izlaganju, povezana je sa afirmacijom Smedereva kao perspektivne sredine.

Jovana Nikolić je predstavila koncepciju svečanog defilea, različitu od onih koje su bile zastupljene prethodnih godina. Predviđeno je da ove godine defile na čelu sa „despotom“ i „despoticom“ koji bi se iskrcali iz brodića na Dunavskom keju proće ulicom Despota Đurđa, da se kreće Ulicom Kralja Petra Prvog do Gradskog trga na kome bi se uz prigodni igrokaz odigrala ceremonija svečanog otvaranja. Jovana Nikolić najavila je i Etno sajam na kome će biti predstavljeni produkti domaće radinosti i umeća razvijanog u okviru starih i umetničkih zanata, kao i veče u čast prve diskoteke u Smederevu –WAD, obeleženo muzikom 70-ih.

Vesna Stefanović najavila je koncerte renomiranih izvođača kakvi su Leo Martin, Kemal Monteno, Legende, Neverne bebe, Tropiko bend i završno veče uz koncert benda Riblja čorba. Član Gradskog veća za kulturu i informisanje primetila je da su bogata kulturna ponuda kojoj daju doprinos sve smederevske kulturne ustanove kao i zabavni program prilagođeni različitim ukusima, što je prepoznato kao prednost manifestacije.

Marija Živić je uz osvrt na poljoprivredni aspekt manifestacije kao ono što od početka profiliše „Smederevsku jesen“ i što je u funkciji promocije smederevskog kraja kao tradicionalno voćarsko-vinogradarskog područja, istakla Vinski grad, poljoprivredno izložbu „Seoska dvorišta“ i predstavljanje smederevskih vinarija u okviru Privrednog sajma kao programske segmente kroz koje se govori o identitetu Smedereva i o njegovim bitnim karakteristikama. Namera je da se, kako je naglasila Marija Živić i da se pruži podrška smederevskim poljoprivrednim proizvođačima. Tokom trajanja manifestacije smederevski voćari će besplatno koristiti tezge za prodaju voća po nižim cenama.