Predstavljen program 126. Smederevske jeseni


22. avgust 2013. KULTURA – Program 126. Smederevske jeseni, koja će biti održana od 6. do 29. septembra, predstavljen je na konferenciji za novinare u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Rukovodstvo Grada Smedereva predstavilo je brojnim novinarima iz Beograda, Vršca Požarevca, Smedereva i drugih gradova program tradicionalne turističko-privredne manifestacije Smederevska jesen, 126. po redu, koja će ove godine prvi put biti održana tokom septembarska četiri vikenda.

„Ove godine smo odlučili da manifestacija traje nešto duže, imali smo razloga za to – podizanje novih vinograda i novih zasada voća na 120 hektara, izgradnja više vinarija i dolazak novih investitora u naš grad. Ono što nas je nateralo da duže slavimo u ime vina i grožđa su nove vinarije i novi objekti, kako podrumi tako i smeštajni kapaciteti. Tokom mesec dana trajanja manifestacije, programi će se dešavati na Gradskom trgu, gde će se prodavati nakvalitetniji vinogradarski i voćarski proizvodi i u Malom gradu Smederevske tvrđave. U Vinskom gradu će svaka vinarija vikendom imati svoj program“, naglasila je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

Gradonačelnica je rekla da je ove godine promenjena koncepcija privredne izložbe, pa su predviđene četiri sesije vezane za privredu u poslednjoj nedelji manifestacije. Ugledni univerzitetski profesori govoriće na temu privrednih kretanja, malih i srednjih preduzeća u poljoprivredi i zadrugarstvu, a biće reči i o fondovima koje naši poljoprivredni proizvođači mogu da koriste.

„Dosadašnje manifestacije trajale su tri, pa sedam dana, a sada četiri vikenda poklanjamo našim proizvođačima, zato što svaki produžetak Smederevske jeseni, osim većeg broja posetilaca, dovodi i veći broj zainteresovanih kupaca i ulagača, a ove godine imamo najavu početka izgradnje velike farme u Mihajlovcu. Mislimo da je ovo dobar način da Smederevo, pored toga što će slaviti, radi na prezentaciji svih kapaciteta Grada. Program je ove godine podeljen u četiri celine – zabava, sport, kultura i privreda. Naravno, ima još zanimljivih stvari, poput defilea, učestvovaće predstavnici 12 država, umesto prošlogodišnjih 8, pa sada poprima jedan ozbiljan karnevalski karakter“, ocenila je gradonačelnica.

Predsednik Skupštine grada Smedereva i predsednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Branče Stojanović, govoreći o istorijatu Smederevske jeseni i kultu gajenja vinove loze u ovom kraju, istakao je da je pred Odborom bio težak zadatak da se dostojno organizuje jedna od najstarijih manifestacija te vrste u Srbiji i na specifičan način pokaže svim gostima da može i ima u šta da se ulaže.

„Pre 125 godina održana je prva izložba grožđa, voća, vina i stoke, kada su dereglije došle Dunavom iz Evrope da kupe to naše voće. Obaveza ovog Organizacionog odbora i svakog drugog je da tu dugu tradiciju nastavi kako je i započeta i predstavimo ono što je specifično zahvaljujući podneblju i klimatu, a to je smederevsko voće“, poručio je Stojanović.

On je dodao da je obaveza ovog Organizacionog odbora da kroz manifestaciju pokuša da valorizuje sve navedene vrednosti i pokaže ih gostima koje je pozvao da posete nekada prestono Smederevo od 6. do 29. septembra. Posebno je apelovao na Beograđane da dođu u što većem broju na ovogodišnju Smederevsku jesen.

“Programi 126. Smederevske jeseni koncipirani su tako da zadovolje sve ukuse, želimo da se družimo sa našim gostima i želimo da pokažemo sve ono što ovo podneblje pruža i može da proizvede, a istovremeno da se prezentuje šta je Smederevo danas i kakvi su potencijali.

Zamenik gradonačelnika Bojan Teofilović je naglasio da se Organizacioni odbor maksimalno potrudio da ovogodišnja manifestacija prevaziđe po kvalitetu sve prethodne i bude impozantna, sa sadržajima za uzraste od 7 do 77 godina i izrazio nadu da ćemo na pravi način predstaviti svoje voće, vino, etno selo, uz deset koncerata za sve ukuse.

„Organizacioni odbor se maksimalno pripremio da sve protekne u najboljem redu, sve službe rade svoj posao, sa pojačanim aktivnostima. Sa bezbedonosne strane čini se sve da nadležne službe obezbede realizaciju planiranih programa, uz posetu koja se očekuje u fascinantnom broju“, kazao je Teofilović.

Tokom šest dana gradskog festivala, zanimljiv program, osmišljen u slavu grožđa i vina, biće organizovan na nekoliko atraktivnih lokacija, kao što su reprezentativni Mali grad Smederevske tvrđave, na Gradskom trgu, duž obale Dunava, u prostorima ustanova u kulturi i sportskim terenima.

Pored zanimljivog programa za najmlađe, planirani su i nastupi folklornih grupa, stend – ap komedije, izložbe, radionice ali i nastupi afirmisanih izvođača etno i narodnog melos, pop – rok muzike i lakih kamernih nota – Frajle, Riblja čorba, Sanja Ilić i Balkanika, Jadranka Jovanović i Oliver Njego, Galija, Kerber, Zvezde Granda, Piloti, Haris Džinović i drugi.

Novina je i Smederevski astronomski vikend, odnosno pokretna opservatorija Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, koja će posetiocima biti na raspolaganju nedeljom od 17 do 23 sata u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Posebna pogodnost za sve posetioce biće cene voća koje će se prodavati po velikoprodajnim cenama, a vinarije će ponuditi svoje proizvode iz rinfuza, takođe po sniženim cenama.

„Smederevska jesen“ je privredno-turistička manifestacija koja se održava 126 godina u Smederevu i spada u najstarije manifestacije tog tipa u Srbiji. Od svog nastanka 1888. godine, više puta je menjana sadržina manifestacije, ali ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina.