Predstavljen Izveštaj o bezbednosti saobraćaja u 2012. godini


05. april 2013. DRUŠTVO – Savet za bezbednost saobraćaja grada Smedereva predstavio je na konferenciji za novinare Izveštaj o bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Smedereva u 2012. godini.

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za bezbednost grada Smedereva, Goran Krčmarević istakao je da se prvi put javnosti Smedereva, Gradskom veću i Skupštini grada podnosi ovakav izveštaj, ocenjujući da je čovek jedan od najvećih faktora uzroka saobraćajnih nesreća.

„U 2012.godini dogodilo se 395 saobraćajnih nesreća na opštinskim putevima i ulicama u naseljenim mestima na teritoriji grada Smedereva. U saobraćajnim nezgodama učestvovalo je 777 lica, od kojih je 608 vozača. Posledice su 6 smrtno stradalih, 40 teško povređenih, 251 lice sa lakim telesnim povredama, a u 344 nezgode nastala je materijalna šteta”, rekao je Krčmarević.

Krčmarević je naveo da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća izvođenje nepropisnih radnji u saobraćaju, nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila, vožnja pod dejstvom alkohola i neustupanje prvenstva prolaza.

Savet je, s tim u vezi, predložio određene mere, Gradsko veće usvojilo i uputilo Skupštini grada Smedereva na usvajanje, u cilju poboljšanja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Smedereva.

Na prvom mestu je unapređenje saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Smedereva kroz izvođenje neophodnih radova i mera tehničkog regulisanja saobraćaja na ulicama i opštinskim putevima na kojima se u posmatranom periodu dogodio najveći broj saobraćajnih nezgoda, a to su Karađorđeva, 16. Oktobra, Despota Đurđa, Lukijana Mušickog Crvene armije, L1 Smederevo-Šalinac i L20 Kolari Ralja.

Gradsko veće je zadužilo Odeljenje za Odeljenje za urbanističko-komunalne, imovinsko-pravne, poslovni prostor i inspekcijske poslove da sačini tekst dopisa koji će biti upućen nadležnim ministarstvima da se za 2014.godinu obezbede sredstva za izradu tehničke dokumentacije i izradu kružnih tokova na saobraćajnicama raskrsnice državnog puta P202 Smederevo-Mladenovac, sa obilaznicom oko Smedereva, jer je ova saobraćajnica proglašena za „crnu tačku” na teritoriji grada Smedereva, sa 27 nezgoda u 2012.godini

Načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Smederevo, Milisav Dimitrijević, pohvalio je rad ovog tela i naglasio neophodnost njegovog postojanja.

„Unazad nekoliko godina, stanje bezbednosti saobraćaja je po svim parametrima i statističkim podacima relativno zadovoljavajuće, u smislu broja saobraćajnih nezgoda, a u prošloj godini je nastavljen taj trend. Saobraćajna policija je prošle godine alkotestirala oko 10.000 vozača, od kojih je 1.057 lica pod uticajem alkohola bilo eliminisano iz saobraćaja, što je jedan od prioriteta u našem radu, pored brze vožnje, nepropisnog preticanja i neustupanja prvenstva prolaza”, naglasio je Dimitrijević.

Domitrijević je dodao da se trend smanjenja saobraćajnih nezgoda nastavio i u prva tri meseca ove godine i uputio apel vozačima motornih vozila da ne čine saobraćajne prekršaje, ne zbog sankcionisanja, nego iz razloga svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Rukovodilac za poslove saobraćaja u Gradskoj upravi Smederevo, Dejan Stojiljković, naglasio je važnost izveštaja koji će se naći pred odbornicima, zbog činjenice da se Grad aktivno uključuje i dobija važnu ulogu u podizanju bezbednosti saobraćaja, sa krajnjim ciljem smanjenja broja poginulih i povređenih lica na teritoriji grada Smedereva.

Izvor: smederevo.org.rs