Predstavljanje nove knjige Đorđa Miloševića


26. septembar 2012. KULTURA – Narodna biblioteka Smederevo predstaviće u četvrtak u 19 časova novu knjigu Đorđa Miloševića “Rusija pogled u budućnost”.

Najnovija knjiga našeg poznatog spoljnopolitičkog novinara i publiciste Đorđa Miloševića, dugogodišnjeg dopisnika iz Moskve (od 1992. god), predstavlja, pored ostalog, autorovu želju da čitaoce upozna sa najznačajnijim događajima iz novije ruske istorije i drugim saznanjima o najvećoj zemlji sveta do kojih je došao tokom dugogodišnjeg boravka u ovoj zemlji.

“Nastojao sam da u ovoj knjizi, kao profesionalni spoljnopolitički novinar, iznesem sopstvena zapažanja i prenesem planove i programe onih ljudi u Moskvi koji su najodgovorniji za sudbinu i buduća kretanja u najvećoj zemlji sveta. Svestan sam da se ponešto od toga – u pozitivnom ili negativnom pogledu – neće dopasti nekim čitaocima koji imaju svoju, često pogrešnu predstavu o Rusiji. Nisam želeo da predstavim zemlju onakvom kakvom bi neki želeli da je vide: svemoćnim gigantom u političkom, ekonomskom i vojnom smislu kome niko ništa ne može, koja je apsolutno neranjiva i dovoljna sama sebi, niti pak kao banana – republiku koja je sirovinski prirepak Zapada. Rusija nije ni jedno ni drugo. Ona je posle velikih teškoća prebrodila krizu, stala na noge i našla svoje mesto u međunarodnoj zajednici koje joj pripada i koje joj, nadam se, a to i želim – niko neće moći da ospori”, navodi autor u predgovoru knjige.

Ovaj spoljnopolitički novinar sticao je iskustvo intervjuišući, pored ostalih, Josipa Broza Tita, Margaret Tačer, Putina, Klintona, Gorbačova, Žaka Širaka, a bio je i svedok mnogih istorijskih događaja prelomnog karaktera, među kojima su rušenje Berlinskog zida, revolucija u Gruziji i “narandžasta revolucija” u Ukrajini.

Nova knjiga Đorđa Miloševića “Rusija pogled u budućnost” objavljena je u izdanju novosadske izdavačke kuće Prometej, a predstaviće je direktor Narodne biblioteke Smederevo, Dragan Mrdaković i autor.

Izvor: smederevo.org.rs