Predstavljanje knjiga „Agape antologija“


30. oktobar 2016. KULTURA – Novembar će u pogledu programskih aktivnosti  Centra za kulturu Smederevo početi predstavljanjem knjiga „Agape antologija“ 1, 2 i 3 i susretom sa Aleksandrom Gajšekom, autorom, urednikom i voditeljem emisije „Agape“ na Televiziji Studio B. Tri toma „Agape antologije“ obuhvataju po dvanaest odabranih razgovora sa ličnostima aktivnim u oblasti kulture, duhovnosti i istraživačkog rada kao što su Vladeta Jerotić, Emir Kusturica, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, Dušan Kovačević, Jovan Ćirilov, Bojan Jovanović, Zorica Bečanović- Nikolić, Dragan Stojanović i drugi.  Tokom programa koji će se održati u utorak,  1. novembra u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 19 sati sa Gajšekom će biti vođen razgovor o temama kroz čiju se obradu emisija „Agape“ profilisala kao dragocena kulturna i medijska pojava, nudeći mislećim ljudima bliske sadržaje. Autor emisije govoriće o svojim podsticajima na rad na serijalu „Agape“  i zaživljavanju  realizovanih razgovora u formi knjige, o iskustvu suočavanja sa pitanjima vere,  odgovornosti prema sopstvenom postojanju, duhovnom tragalaštvu, percepciji savremenog čoveka.

Ulaz na program je slobodan, a moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo. Zainteresovani će biti u prilici da kupe izdanja „Agape antologije“.

 Aleksandar Gajšek je novinar, urednik i televizijski voditelj na TV Studio B. Autor je emisija „Moja slika sveta“ i „Spoznaja“ i serijala „Agape“  koji traje punu deceniju u medijskom životu Srbije. Serijal „Agape“ počeo je u oktobru 2006.  intervjuom sa Patrijarhom Pavlom, potom se nastavio sa  gostom-domaćinom, akademikom Vladetom Jerotićem. Globalna tema bila je „Savremeno društvo i religija“, a u okviru emisija vođeni su razgovori na temu smisla, vere, ljubavi, snova, stvaralaštva, vaspitanja… Emisija „Agape“ i do sada objavljena tri toma „Agape antologije“ od kojih je poslednji orijentisan na religiju u književnosti, namenjeni su onima koji sebi postavljaju fundamentalna filozofska, religijska i egzistencijalna pitanja.

Gajšek je odlikovan Gramatom patrijarha Pavla za aktivno učešće u crkvenom životu i misionarskom radu. Dobitnik je nagrade „Branislav Mane Šakić“ za 2008. godinu koju je Radio Smederevo dodeljivao za lepo kazanu reč i negovanje kulture govora. Nagrada „Šumatovačka“ dodeljena mu je 2013. godine kao čuvaru kulturnog bogatstva i stvaralačkih vrednosti za koje se profesionalnim delovanjem  i individualnim angažmanom zalagao. Kulturno-prosvetna zajednica Beograda nagradila je Aleksandra Gajšeka i njegov serijal „Agape“ 2014. godine priznanjem „Zlatni beočug“  koji se dodeljuje onima koji su svojim životom i stvaralaštvom trajno doprineli, obeležili i  obogatili kulturni i umetnički život Srbije.