Predstavljanje edicije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope”


06. septembar 2017. KULTURA – U okviru programa manifestacije Smederevska jesen u gradskom muzeju će u četvrtak, 7. septembra u 13 sati biti predstavljen III i IV tom edicije Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope, čiji je izdavač Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

O ovom jedinstvenom izdavačkom poduhvatu iz 2015. i 2016. godine, koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, najpre će govoriti urednik edicije, Aleksandar Marušić, kustos istoričar i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

O sadržaju zbornika III i IV govoriće recenzent dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, docent na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Zatim će uslediti prezentacija izabranih radova, među kojima su rad Gordane Krstić Fay pod nazivom: „Obrenovići u javnim zbirkama Francuske“, i Snežane Cvetković: „Memorabilije Obrenovića u izgnanstvu: Ivanka i Bijaric“. Edicija „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“, donela je niz novih saznanja o dinastiji Obrenović iz okvira različitih disciplina (politička ikonografija, studije vizuelne kulture, istorija umetnosti, nova kulturna istorija) pomoću kojih se kompleksno interpretiraju vizuelno-verbalne činjenice iz muzeja, arhiva, bibliotek i privatnih ostavština Srbije i Evrope.