Predstava pozorišta PATOS u Italiji i na Bitefu


Nedelja, 28. avgust 2011. KULTURA – Izvor: Glas javnosti – Predstava „Brat” smederevskog pozorišta PATOS i italijanskog Teatra Koreja iz Lećea biće izvedena krajem avgusta ponovo u Italiji, a u septembru će projekat biti predstavljen u pratećem programu Bitefa.

Reditelj je Salvatore Tramaćere, u predstavi igra devet glumaca romske nacionalnosti iz Srbije, sedam glumaca smederevskog PATOS-a i jedna italijanska glumica. Koreograf je Silvija Traversi, a kompozitor Admir Škurtaj.
“Brat” je ovih dana dobio specijalnu nagradu za društveni angažman na trećem ambijentalnom pozorišnom festivalu Tvrđava teatar u Smederevu. Kuriozitet je da je predstava do sada imala čak 20 izvođenja u Italiji i samo jedno u Srbiji.

Sledeći nastup „Brata” biće 30. avgusta na Trgu Nezavisnosti u mestu Aradeo, u blizini Lećea, gde je Teatar Koreja sredinom 80-ih godina prošlog veka počeo sa radom.
Očekuje se da će u publici, među značajnijim osobama iz sveta pozorišne umetnosti, biti i reditelj Paolo Mađeli, Italijan koji je dvadesetak godina živeo i stvarao u Beogradu, kao i naš proslavljeni glumac Rade Šerbedžija.

Direktor Teatra Koreja i autor projekta „Brat” Franko Ungaro ističe da su posebno važna izvođenja predstave pred domaćim gledaocima, jer “pred lokalnom publikom zapravo proveravate koliko ste bili uspešni u poslu koji ste napravili”.
Prema rečima umetničke direktorke Tvrđava teatra Branislave Liješević, „Brat” nije samo predstava, to je i projekat i misija.

Ta predstava i njen širi okvir – projekat „Nomad scene” jesu specifični pozorišni poduhvat čiji je cilj inkluzija marginalizovanih grupa u umetničke tokove, a kroz njih i u društvo.
Cilj je takođe i razbijanje predrasuda o manjinama u Srbiji, ali i u Evropi, jer je predstava imala velik ođek u italijanskim gradovima u kojima se izvodila, posebno u onima koji su na listi prvih deset na polju diskriminacije – Napulj i Milano.

“Brat” je predstava o toleranciji, razumevanju, mogućnosti da veoma različiti ljudi postanu prijatelji, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost. Srpski i romski učesnici radili su sa ciljem da se predstava promoviše kao jedan od vidova mogućnosti saradnje pripadnika različitih nacionalnosti i da pokaže kako kulturna razmena i interakcija mogu da dovedu do stvaranja umetničkog dela.
Premijera je bila prošle godine na festivalu savremenog teatra – Napoli teatro. Pre nagrade u Smederevu, “Brat” je dobio međunarodnu pozorišnu nagradu „Tereza Pomodoro” za inkluziju.

Projekat „Brat” biće 20. septembra predstavljen i na 45. Bitefu u okviru programa Bitef Polifonije, koja otvara pitanja diskriminacije i uspostavljanja dijaloga.

Uz učestvovanje međunarodnih stručnjaka i umetnika, Bitef Polifonija će ove godine biti mesto susreta nacionalnih centara za dramu/pozorište i obrazovanje iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u okviru zajedničkog projekta „Obrazovno pozorište i drama kao podsticajno sredstvo inkluzije Roma”, čiji je nosilac Fondacija otvorenog drušva iz Budimpešte.
„Brat” će biti predstavljen kroz film o ovom projektu, iz 2010. godine, autorke Dragane Bošković.