Predstava “Brat” gostuje u Italiji


08. januar 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Smederevsko pozorište PATOS započinje aktivnosti u ovoj godini gostovanjem u Italiji sa svojom predstavom “Brat”, najavio je Pokretni alternativni teatar omladine Smedereva.

Ta anagažovana predstava biće izvedena 11. i 12. januara u gradskim pozorištima u mestima Monfalkone i Kasalmađoro.

Savremena adaptacija “Prosjačke opere” Džona Geja realizovana je u koprodukciji sa Teatrom Koreja iz Leće, u režiji Salvatora Tramaćera. Uloge igraju mladi srpski glumci i grupa mladih Roma koji su tokom priprema prošli kroz sistem radionica.

“Brat” je predstava o toleranciji, razumevanju, mogućnosti da veoma različiti ljudi postanu prijatelji, bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost, ističu u smederevskom teatru.

Premijera je bila 2010. godine na Napoli Teatro Festivalu, a zatim je predstava učestovala na više festivala u Italiji i dobila međunarodnu nagradu “Teresa Pomodoro” za pozorišnu inkluziju, kao i specijalnu nagradu na festivalu Tvrđava teatar u Smederevu.

PATOS je prošlog meseca realizovao svoju prvu samostalnu produkciju, predstavu za decu po poznatom tekstu Duška Radovića “Kapetan Džon Piplfoks”.