Predsednik Srbije tražio detaljne informacije o napretku pregovora


25. februar 2012. PRIVREDA – Pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo jedan je od državnih prioriteta, pa je predsednik Srbije Boris Tadić juče zatražio detaljne informacije o napretku pregovora sa potencijalnim kupcima.

Biznismen Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna „Farmakom”, poslat je u London kako bi stupio u kontakt sa indijskim kraljem čelika Lakšmi Mitalom, vlasnikom najvećeg svetskog proizvođača čelika „Mital”, sa kojim se dobro poznaje.

Bogićević juče nije želeo da komentariše ova saznanja, ali odlično obavešteni izvori potvrđuju da je prekjuče u Londonu imao sastanak sa saradnicima indijskog magnata.

U toku jučerašnjeg dana predsednik Tadić zahtevao je da mu se dostavi izveštaj o toku pregovora o prodaji smederevske čeličane. Vlada Srbije pregovora i sa ukrajinskim investitorima o mogućnosti nabavke jeftine rude, koja bi omogućila rentabilno poslovanje Železare.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić potvrdio je da postoji interesovanje određenih nemačkih, italijanskih i indijskih kompanija za Železaru Smederevo i dodao da će u Vladi sve biti vrlo pažljivo analizirano kako bi se donela adekvatna odluka.

Ćirić je najavio i to da će proizvodnja u Smederevu početi najkasnije do 10. marta.

Izvor: pressonline.rs