Predsednik Kine i u Smederevu


17. jun 2016. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Predsednik Kine Si Đinping stiže u trodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i posetiti “Železaru” Smederevo.

Kineski predsednik Si Đinping dolazi u Srbiju na poziv predsednika Tomislava Nikolića, što će biti prva poseta kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Prvog dana posete Nikolić i Si će položiti kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra, otkriti spomenik Konfučiju, kao i tablu novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine, saopštila je ranije Pres služba predsednika Srbije.

Dvojica predsednika će tom prilikom položiti vence na spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Drugog dana posete biće održan sastanak dvojice predsednika i bilateralni sastanak dveju delegacija, nakon čega će biti potpisani brojni međudržavni sporazumi.

Nikolić će uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, a dvojica predsednika će se potom obratiti medijima.

Nakon ceremonije uručenja ordena, Si će se sastati se sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i članovima delegacija, kao i predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Trećeg dana posete, Nikolić i Si će obići “Železaru” Smederevo, gde će im domaćin biti premijer Srbije Aleksandar Vučić.