Predrag Umičević- intervju za eKapiju


02. novembar 2011. DRUŠTVO – Smederevo bi za tri godine moglo da se sa uređenom marinom nađe na nautičkoj karti Evrope. Nemački projektanti vide smederevsku marinu kao mesto velikog potencijala i tvrde da tu može da se formira prostor za pristajanje jahti i čamaca po standardima koji važe u EU. U narednih 3 meseca stručnjaci GIZ-a će proceniti koliko je novca potrebno uložiti u taj projekat, a grad planira da izgradnju marine realizuje putem javno-privatnog partnerstva.

O planovima za unapređenje vodnog saobraćaja, izgradnji trimodalnog logističkog centra za koji su zainteresovane kineske kompanije, otvaranju slobodne zone, kao i o sportskim i turističkim sadržajima u gradu na Dunavu, za “eKapiju” govori Predrag Umičević, gradonačelnik Smedereva.

eKapija: Stručnjaci Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) koji rade studiju oživljavanja smederevske marine bili su prošle nedelje u opštini. Šta je dogovoreno sa njima? Kakvi su dalji planovi za marinu?

– Studija se privodi kraju. U naredna tri meseca će biti poznato koliko je potrebno novca investirati za izgradnju marine. Firme iz našeg grada su zainteresovane za ulaganje u taj projekat i formirale su konzorcijum od sedam firmi na čelu sa firmom “Mitrašinović”. Uskoro će biti donet zakon o javno-privatnom partnerstvu što će omogućiti gradu da na tom projektu sarađuje sa zainteresovanim kompanijama.

eKapija: Smederevo izlazi 21 kilometar na Dunav. Kakvi su planovi za razvoj turizma?

– Smederevska tvrđava je okosnica za razvoj istorijskog turizma. Problem je što ni jedan putnički brod za sada ne pristaje u luku. Nadamo se da ćemo uskoro pretovarnu luku pretvoriti u putničku i tada možemo očekivati i veći razvoj turizma u našem gradu. Drugi naš turistički potencijal je “Vila Obrenovića” koju smo ponovo otvorili u saradnji sa republičkim organima.

eKapija: Smederevo se priključilo programu Evropske unije “Dunavska strategija”. Za šta će grad tražiti novac iz fondova?

– Predali smo više od 20 projekata koji su vredni 60 mil EUR. Reč je o izgradnji robno-transportnog centra, postrojenju za preradu vode, izgradnji marine, izmeštanju železnice i o drugim manjim projektima.

eKapija: Smedrevo nema pravi hotel. Šta se radi na privlačenju investitora da ulažu u ovu vrstu objekata?

– Sada posluju hoteli malih kapaciteta – “Car” sa 50 soba i “Hamburg” sa 16 soba. Ako se sledeće godine hotel “Smederevo” koji je privatizovan ne privede nameni, grad će ostati bez zaintresovanih ulagača u ovakav vid objekta. Smederevo je industrijski grad, i s obzirom na krizu nema potencijalnih ulagača. Verujemo da će biti više zainteresovanih investitora u narednom periodu.

eKapija: U planu je izgradnja železnice i premeštanje luke iz grada? Dokle se stiglo sa tim planovima?

– Ove godine bi trebalo da se krene sa tim projektom. Uređen je planski deo, rešena su imovinska pitanja. U republičkom budžetu je planirano 200 miliona dinara za ovaj projekat. Očekujemo da “Železnice Srbije” krenu sa izradnjom ove godine.

eKapija: Najavili ste i izgradnju trimodalnog logističkog centra. Kolika je procenjena vrednost te investicije, na koji način će se finansirati i koji su rokovi za izgradnju?

– To je dugoročni projekat vredan 40 mil EUR. Nemamo još tačan plan investiranja. Idejni projekat je urađen, sada tražimo investitora. Kinezi su zainteresovani za ulaganje u ovaj centar. Nedavno je bila kod nas delegacija Ambasade Kine i razgovarali smo o mogućoj saradnji, ali još ništa nije precizirano.

eKapija: Dokle se stiglo sa planom da “Comico Oil” izgradi rafineriju nafte u Smederevu?

– Doneo sam odluku o dodeli građevinskog zemljišta za izgradnju rafinerije nafte na teritoriji grada Smedereva kompaniji “Comico oil”. U narednih dana bi trebalo da smederevska skupština da saglasnost na tekst ugovora sa investitorom.

eKapija: Ministarstvo finansija je najavilo otvaranje slobodne zone u Smedrevu. Kada očekujete otvaranje te zone? Koji investitori su najavili otvaranje firmi u okviru zone?

– Do sada imamo dosta zainteresovanih kompanija u slobodnoj zoni čije otvaranje očekujemo do kraja godine u Smederevu. U Smederevu posluje belgijska firma “Metech”, a očekujemo dolazak još jedne belgijske firme iz oblasti softvera.

eKapija: Planirana je izgradnja sportsko-rekreativnog centra na Dunavu. Koji sadržaji su tu predviđeni?

– Biće omogućeni veslački sportovi, košarka na otvorenom i drugi sportovi na malim terenima. Izgradnja terena će biti realizovana sledeće godine. Osim olimpijskog bazena, fudbalskog terena, hale sportova, imamo i balon halu za mali fudbal i balon halu za tenis.

eKapija: Prošle godine su stanovnici dobili novi bazen, a pedviđeno je i pokrivanje bazena kako bi se koristio i u zimskom periodu. Dokle se stiglo sa tim projektom?

– Pokrivanje bazena je bilo predviđeno sa partnerom – kompanijom “U.S. Steel”, ali pošto oni sad nisu u mogućnosti da izdvoje novac za ovaj projekat, grad će sledeće godine da izdvoji novac iz budžeta. Reč je o investiciji od 250.000 EUR.

eKapija: Da li Smederevo planira da investitorima ponudi neke posebne pogodnosti?

– Mi smo dobro pozicionirani tako da to već vidimo kao veliku prednost. Razmatramo set mera za investitore kao što je smanjenje takse i sl.

eKapija: Prioriteti opštine u narednom periodu?

– Plan nam je da rešimo infrastrukturne probleme u Smedrevu. Reč je o rekonstrukciji glavnih saobraćajnica, promene kompletne gasne i vodovodne instalacije. Realizacija je predviđena u narednih šest meseci, a 2,5 mil EUR, koliko će biti uloženo, nabavljeno je iz kredita.

Izvor: eKapija